top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Kosovske snage bezbednosti i britanska vojska vežbaju na Belizeu

15/03/2024

Jedinica oružanih snaga V. Britanije za obuku za ratovanje u džungli BATSUB stacionirana je na Belizeu (foto: army.mod.uk)

Kontingent Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi koja će biti održana na Belizeu, u okviru bilateralne saradnje sa Velikom Britanijom, javili su lokalni mediji.

 

Navodi se da je prethodno grupa pripadnika KSB završila obuku pred raspoređivanje u vojno-pomorskoj bazi u Kejp Palu, gde će boraviti u okviru kontingenta pripadnika Oružanih snaga Albanije. KSB je saopštio da je cilj operativnih i taktičkih priprema bio da na profesionalan način predstavlja Kosovo sa partnerima koji učestvuju na vežbi.

 

U vrlo oskudnoj informaciji nije navedeno koliko pripadnika KSB će učestvovati u vežbi, i čije vojske će još biti prisutne, ali je na osnovu fotografija sa obuke moguće zaključiti da će KSB na Belizeu biti zastupljena na nivou pešadijskog odeljenja.


Vežba Mercury Canopy u džunglama Belizea (foto: army.mod.uk)

Nije navedena ni tema vežbe ali se od ranije zna da Velika Britanija ima na Belizeu stalno stacioniranu jedinicu za obuku sastava za ratovanje u džungli koja ima 12 uniformisanih pripadnika britanskih oružanih snaga i 100 civila koji su regrutovani od lokalnog stanovništva.

 

O zajedničkoj vežbi bilo je reči i na sastanku britanskog ambasadora na Kosovu Džonatana Hargrivza i kosovskog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija.

 

Kosovski ministar odbrane podsetio je da KSB, osim u toj vežbi, učestvuje i u operaciji Interfleks, koja za cilj ima pomoć i obuku pripadnika oružanih snaga Ukrajine i dodao da vojna saradnja Prištine sa Velikom Britanijom ima veliki značaj za nastavak procesa evro-atlantskih integracija i bezbednost regiona.



Vežba Mercury Canopy u džunglama Belizea (foto: army.mod.uk)

Zadovoljstvo kosovskog ministra nije bez osnova jer učešće u operaciji Interfleks i na vežbi sa Britancima na Belizeu ukazuje na to da se politika međunarodne zajednice prema Kosovu menja i da Priština ponovo postaje kredibilan partner, nakon višemesečne krize u odnosima koja se, pre svega, videla u tretmanu KSB


Naime, nakon što je krajem maja prošle godine zvanična Priština, mimo dogovora sa međunarodnom zajednicom, iskoristila snage bezbednosti da upadne u zgrade lokalnih institucija na severu Kosova koje su tada napustili tamošnji Srbi zbog problema sa tablicama, odlučeno je da jedna od mera koje će biti preduzete bude i otkazivanje učešća KSB u vežbi "Defender Europe 2023".

 

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenije tada je rekao da je Vlada Kosova nekordinisanim potezima stvorila nepotrebnu krizu i korak unazad u procesu dijaloga sa Beogradom i da je, kao prvi korak u tom smislu, komandant američkih snaga u Evropi Kristofer Kavoli odlučio da otkaže učešće KSB u toj vežbi.

 

Takav odnos međunarodne zajednice trajao je, u nekom obliku, sve do incidenta u Banjskoj krajem septembra, koji je upravo Hovanije iskoristio da ponovo potvrdi podršku SAD desetogodišnjem procesu transformacije KSB u pravu vojsku, navodeći kao glavni argument držanje njenih pripadnika za vreme tog događaja.

 

Nakon toga, krajem godine, objavljeno je da je budžet KSB uvećan za 110 procenata i najavljene su investicije u pojedine savremene sisteme naoružanja.

bottom of page