top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Kuba hoće belorusko-kineski raketni sistem “Polonjez M” dometa oko 300 kilometara?

10/12/2024

Sistem Polonjez (foto: ztem.by)

Vojna delegacija iz Belorusije posetila je Kubu, gde je sa vojnim rukovodstvom te zemlje razgovarala o prodaji raketnog sistema zemlja-zemlja “Polonјez М” dometa oko 300 kilometara, tvrde ruski mediji iako nije jasno da li Minsk raspolaže celokupnim sistemom.


Ukoliko dođe do realizacije posla Revolucionarne oružane snage Kube imale bi u dometu veliki deo Meksičkog zaliva i južni deo američke države Florida gde se nalaze Južna komanda Vojske SAD i više većih vojnih baza.


Status ovog sistema u Belorusiji nije poznat jer Minsk ne pravi ključni deo - rakete. Na nedavnoj javnoj prezentaciji Polonjeza M prikazana su vozila bez projektila M20 koje proizvodi Kina. Nepoznato je da li su isporučene ruskom savezniku s obzirom da bi to bilo indirektno kršenje obećanja Pekinga da neće snabdevati Moskvu oružjem zbog invazije na Ukrajinu.


Belorusku delegaciju u poseti Kubi predvodio je šef odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju u Ministarstvu odbrane Belorusije pukovnik Valerij Revenko. Delegaciju je primio načelnik Generalštaba Revolucionarnih oružanih snaga Kube general Roberto Lebra Sotolongo.


Tokom posete, delegacija Belorusije posetila je Zapadnu vojnu oblast Kube, tenkovsku diviziju i brigadu protivvazduhoplovne odbrane. Na sastanku u Havani dogovoren je nacrt Sporazuma o međunarodnoj vojnoj saradnji i bilateralnim aktivnostima za 2024. godinu.

Član beloruske delegacije bio je i načelnik Raketne vojske i artiljerije pukovnik Ruslan Čehov, što prema tvrdnjama ruskim portalima znači da je u planu prodaja “Polonjeza” Kubi.


Kineska raketa M20 (foto: csis.org)

Revolucionarne Oružane snage Kube ne raspolažu sličnim sistemom i najjači tip raketnog naoružanja je sovjetski BM-21 Grad.


Postoje dve vrste “Polonjeza”. Verzija V-200 “Polonjez” dometa 200 kilometara i V-300 “Polonjez M” dometa 300 kilometara. Prvi je ušao u naoružanje Oružanih snaga Belorusije 2016, a drugi 2023. godine.


Osim Beloruije, spekuliše se da je korisnik ovog sistema Azerbejdžan, koji ga je navodno koristio u poslednjem sukobu u Nagorno-Karabahu.


U razvoju “Polonjeza” učestvovala je i Peking gde su i izvedena i prva gađanja iz ovog sistema. "Polonjez M" se oslanja na kineske rakete M20 U skladu sa ograničenjima međunarodnog Režima kontrole raketne tehnologije (MCTR) domet eksportne varijante M20 ne prelazi 300 km i ima bojevu glavu manju od pola tone. Za domaću verziju pretpostavlja da prelazi 400 km. Raketa koristi GPS i inercijalnu navigaciju sa kružnom greškom oko 30 kvadratnih metara.


Nije poznato ubojno dejstvo projektila, osim da je kalibar raketa 300 milimetara. To “Polonjez” svrstava u klasu američkog HIMARS-a (čiji je kalibar 220 mm) i znači da može da uništi važne objekte kao što su komandna mesta, bunkeri, centri telekomunikacije, skladišta municije i brodovi na sidrištu.


Lanser sa 8 raketa, postavljen je transportno vozilo MZKT-7930 Astrolog pogona 8x8. Po izgledu podseća na ruski sistem “Iskander” koji je montiran na isto vozilo. Proizvođač vozila je beloruski kombinat MZKT poznat po proizvodnji teških kamiona za civilne i vojne potrebe.

bottom of page