top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Mađarska šalje pojačanje u KFOR

09/12/2019

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto najavio je na nedavnom sastanku šefova diplomatije članica NATO u Briselu da će njegova zemlja znatno povećati vojno prisustvo na Kosovu i u Avganistanu.


"Bezbednost regiona Zapadnog Balkana od ključnog je značaja za Mađarsku i Evropu", poručio je Sijarto, precizirajući da će u misiju KFOR biti upućeno još 100 a u centralnu Aziju još 70 vojnika.


Ovom odlukom Budimpešta učvršćuje svoju poziciju u NATO i pokazuje da bezbednost regiona smatra jednim od prioriteta spoljne politike. Ona bi mogla da se tumači i kao poruka podrške Srbiji koja od NATO-a traži da ne smanjuju snage KFOR-a jer ih smatra ključnim garantom bezbednosti srpskog stanovništva.

Mađarski vojnici na vežbi "Swift Lynx II" u novembru 2019. štite manastir Visoki Dečani. Ovaj kontigent smatra se ključnom interventnom snagom KFOR-a za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja (foto: tataidandar.hu)

Taj stav je potvrđen i u novom Individualnom akcionom planu partnerstva Srbije i NATO od 2019. do 2021. godine u kome se navodi da je "NATO nezamenljiv faktor regionalne stabilnosti, pošto KFOR doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju na Kosovu i slobodi kretanja za sve".


U KFOR-u se momentalno nalazi 385 mađarskih vojnika u sastavu Taktičkog rezervnog bataljona (KTBRN - KFOR Tactical Reserve Battalion). Radi se o jedinici koja je direktno potčinjena komandantu misije. Namenski je obučena i opremljena za borbu protiv nasilja, obezbeđivanje konvoja, osmatranje i pružanje pomoći unesrećenom stanovništvu.


Mađarski bataljon smatra se ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.


Budimpešta takođe šalje pojačanje u misiju NATO u Avganistanu pod nazivom "Resolute Support" (Odlučna podrška). To je najveća vojna operacija te organizacije.


Započeta je 2015. godine i 16.000 vojnika obučava avganistansku vojsku. Pored država članica u ovoj misiji učestvuju Jermenija, Austrija, Finska, Švedska, Ukrajina, Azerbejždan, Gruzija, Mongolija i Australija a iz našeg regiona Hrvatska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.


Pored pojačavanja kontigenata, Mađarska je najavila da će najkasnije do 2024. povećati izdvajanja za odbranu na željenih 2 odsto bruto nacionalnog proizvoda što je preporučeni nivo za članice NATO.Comments


bottom of page