top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Mađarska kupuje američke rakete AMRAAM za 230 miliona dolara

13/05/2020

Borbeni avion Gripen sa raketama vazduh-vazduh AMRAAM i Sidewinder (foto: saab.com)

Mađarska će nabaviti u SAD najsavremeniju verziju raketa vazduh-vazduh AMRAAM za lovačke avione Gripen, objavljeno je na sajtu američkog ministarstva odbrane.


Sa aktivno radarski samonavođenim raketama velikog dometa u najnovijim varijantama AIM-120C-7 i C-8 AMRAAM-ER piloti mađarske avijacije imaće prestižno sredstvo koje omogućava dejstvo po ciljevima u vazdušnom prostoru na nekoliko desetina kilometara udaljenosti u svim meteorološkim uslovima i po danu i noći.


AMRAAM je jedina borbeno proverena raketa te klase od Iraka do Balkana.


Za naoružavanje višenamenskih borbenih aviona Gripen nabaviće se 50 raketa i pride dve rezervne glave za samonavođenje i četiri rakete za obuku CATM-120C u vrednosti od 230 miliona dolara.


Ranije na te avione su integrisane rakete AMRAAM, ali u starijoj varijanti AIM-120C-5.


Kada su prošle godine otvoreni pregovori o nabavci novih varijanti rakete AMRAAM Mađari su zatražili 180 komada. Cenilo se da će to da košta čitavih 500 miliona dolara. Plan nabavke nakadno je redukovan na 50 raketa.


Raketa AMRAAM u osnovnom modu primene lansira se prema cilja prepoznatom na osnovnu radarskog odraza, tokom putanje se koriguje njena trajektorija i zatim prelazi na samonavođenje, a avion koji je lansirao raketu može da udalji od protivnika.


Prema deklarisanim odlikama raketa može da se efikasno koristi protiv svih vrsta letelica uključujući krstareće rakete i dronove.


Tačni podaci o zonama uništenja raketom AMRAAM su poverljivi, ali se ceni da aktuelni model može da pogodi cilj na udaljenosti do 160 kilometara i da se kreće brzinom koja četiri puta nadmašuje brzinu zvuka.


U paketu su razni rezervni delovi i kontejneri za čuvanje raketa, softver, uređaj za prenos signala od aviona do rakete i ostala tehnička sredstva potreba za primenu raketa, redovnu obuku i održavanje.

Rakete AMRAAM integrisane su na avione F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-35, Gripen, Tornado, Tajfun i AV-8B Harijer (foto: U.S. Air Force/R. Nial Bradshaw)

U cenu uračunata je obuka ljudstva i intelektualna i stručna podrška za ugradnju raketa AMRAAM na avione švedske proizvodnje koji su jedini borbeni aviona u naoružanju našeg severnog suseda. Važna obaveza Mađara je da čuvaju poverljivost softvera koji je glavni adut američke rakete u odnosnu na konukrentska rešenja.


U bazi Kečkemet u centralnoj Mađarskoj dom je eskadrile od 14 aviona koji su iznajmljeni od Švedske prema ugovoru potpisanom 2013. godine.


Mađarska izvozom svojih proizvoda plaća 110% vrednosti posla. Avioni su primljeni do decembra 2007. godine.


Dva su izgubljena u udesima, ali su zamenjeni novim. Prema aktuelnim uslovima iznajmljivanja aviona predviđeno je da mađarski piloti na 14 aviona ostvare dve hiljade časova godišnjeg naleta u periodu do marta 2026. godine.


Modernizacija naoružanja lovačke avijacije deo je desetogodišnjeg programa modernizacije mađarskih oružanih snaga "Zrinski 2026" koji je pokrenut 2017. godine. Predviđene su velike nabavke naoružanja i povećanje rezervnih snaga na 20 hiljada ljudi.


Comentarios


bottom of page