top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Mađarska pregovara o nabavci novih borbenih helikoptera

27/02/2023

Render borbenog helikoptera AW249 (izvor: helicopters.leonardo.com)

Mađarska je pokazala interes za nabavku novog italijanskog borbenog helikoptera Leonardo AW249 zbog neizvesnosti oko održavanja postojeće flote ruskih Mi-24. Prvi sastanak na tu temu održan je u Firenci 17. februara u sedištu italijanskog Generalnog sekretarijata za odbranu na nivou šefova organizacijskih jedinica dva ministarstva odbrane zadužena za naoružavanje talijanskog generala Lučana Porolana i mađarskog generala Lasla Tombola.


Na vrhu liste mađarskih želja za nabavke iz Italije su prioriteti ustanovljeni na osnovnu iskustava iz rata u Ukrajini – borbeni helikopter, dronovi i sistemi za borbu protiv dronova.


Posledice rata u Ukrajini po održavanje tehnike ruskog i ukrajinskog porekla su vrlo ozbiljne jer su korisnici ostali bez izvora rezervnih delova i tehničke podrške. Mađarska avijacije je remontovala osam Mi-24V i i Mi-24P u Rusiji, u 419. avijacijskom remontnom zavodu u Sankt Peterburgu.

Mađarska je remontovala borbene helikoptere Mi-24 u Rusiji 2019. Rat u Ukrajini zaustavio je dostavu rezervnih delova i tehničku podršku (foto: honvedelem.hu)

Radovi su završeni 2018. i 2019. godine i resurs tih letelica produžen je za sedam godina u skladu sa propisanom procedurom održavanja, ali sada je njihova budućnost neizvesna jer delove je vrlo teško pribaviti.


Za sada dvosed AW249 je u fazi ispitivanja prototipa koji je poleteo avgusta 2022. godine. Radi se o letelici mase u poletanju od 7,5 tona do 8 tona koju pokreću dva američka motora Dženeral Iliktrik CT7- 8E6 snage po 1.860 kW (2.500 KS).


Nova italijanska letelica ima šest nosača naoružanja na bokovima. Osnovno sredstvo za precizna dejstva po tenkovima i ostalih malorazmernim metama su izraelske protivoklopne vođene rakete SPAJK.


Nišanski sistem kao i rakete su proizvodi firme Rafael. U nosu AW-249 smeštena je pokretna turela sa trocevnim topom TM197B kalibra 20 mm. Italijani se hvale da je AW249 najnovija borbena platforma od početka projekta prilagođena savremenim zahtevima kao što su visoka situaciona svesnost posade zahvaljujući za prijem, razmenu i prikaz informacija uključujući fotografije i video snimke terena i objekata od važnosti za zadatak.

Mađarski kontrolori za navođenje JTAC uvežbavaju rad sa borbenim helikopterima (foto: honvedelem.hu)

Komunikacioni sistem obezbeđuje pouzdano održavanje zaštićene radio veze. U perspektivi AW249 biće platforma koja će moći da kontroliše izviđačke i borbene dronove tokom združenog zadatka


Italijani su prilično zatvoreni i čutljivi o performansama i nastavku rada na AW249, ali primećeno je da se vodi žestoka aktivnost na prodaji i osim Mađara potencijalni korisnik u našem susedstvu su Rumuni. Ranije, 2018. Leonardo je imao potpisano pismo o nameri sa poljskom državnom firmom PGZ o saradnji na AW249, ali u međuvremenu na fonu rata u Ukrajini ministarstvo odbrane Poljske izabralo je američki AH-64E.

Comments


bottom of page