top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Mađarska razvija novo streljačko oružje

25/07/2022

Prezentacija novog streljačkog oružja mađarskog Gestamena (foto: honvedelem.hu)

Mađarska razvija novu generaciju domaćeg streljačkog oružja, saopštili su zvaničnici ministarstva odbrane te zemlje. Kompanija Gestamen već je izradila prototipove koji su predstavljeni vojnom vrhu, a proizvodnja se očekuje od sledeće godine.


Proizvodiće se pištolj G9HSP kalibra 9x19mm NATO, automat G9SMG u istom kalibru, jurišna puška G308BR 7,62x51mm NATO, laki mitraljez G224LMG u kalibru 5,56x45mm NATO i bacač granata G40GL.


Jurišna puška G224AR ima promenljivu cev kao i srpski M-19. Za razliku od srpske puške predviđeni su isključivo kalibri koje već koriste ili koje su izabrale najveće vojske sveta; 5,56x45mm NATO, 7.62x39mm i novi kalibar američke armije 6,8x43mm.

Oružja Gestamena predviđena su kao dopuna novom streljačkom oružju koje Mađarska pravi po licenci Češke Zbrojovke (CZ). U pogonu državne kompanije Arsenal sklapaju se automatske puške Bren 2, automati Škorpion EVO, pištolji R-07 i R-09.


Ugovor sa Česima za licencnu proizvodnju 200.000 komada malokalibarskog oružja vrednog oko 100 miliona evra potpisan je marta 2018. Bren 2 je postala nova standardna jurišna puška Mađarske vojske koja zamenjuje stari domaći kalašnjikov AK-63.


Sa druge strane, Gestamenovo oružje osmislili mađarski konstruktori, a na predlog čelnika za razvoj domaće namenske industrije.

Prezentacija nove generacije streljačkog oružja za mađarski vojni vrh (foto: honvedelem.hu)

Mađarski mediji navode da će oružje domaće privatne kompanije Gestamen biti "značajno jeftinije" od licencno proizvedenog CZ oružja ali i da će biti komplementarno sa tim programom.


U procesu razvoja novog domaćeg oružja zadatak Gestamena bio je i pronalaženje domaćih strateških partnera. Za proces istraživanja i razvoja izabran je univerzitet Janoš Nojman.



bottom of page