top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Mađarska vojska napustila granicu prema Srbiji

06/01/2023


Mađarska je uklonila vojsku sa granice prema Srbiji i čuvanje tog prostora prepustila novoformiranoj policijskoj jedinici nazvanoj pogranični lovci.


Od nove godine južnu granicu Mađarske umesto oružanih snaga počela je da nadzire nova jedinica pogranične policije koju čini ljudstvo pod ugovorom. Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Bence Retvari tim povodom je rekao da je prošle godine bilo više od 263,000 pokušaja ilegalnih prelazaka u tu zemlju, da su migranti "sve agresivniji" i da je u pograničnim napadima povređeno 15 policajaca i 29 vojnika.


Ovim činom završen je sedmogodišnji angažman Vojske Mađarske na čuvanju granice prema Srbiji. Vojska je zajedno sa policijom od 2015. čuvala 550 kilometara granice prema Srbiji i Hrvatskoj u operaciji pod nazivom "Zajednička volja" (Common Will).


Sada su pred vojskom Mađarske novi prioriteti. Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i formiranja NATO borbene grupe u Mađarskoj, vojska te zemlje ima zadatak da štitu svoje istočne granice i pomaže jačanje istočnog krila NATO sa ostalim zemljama saveznicima.

Patrola regularne pogranične policije Mađarske (Rendorseg) i pograničnih lovaca ugovoraca (Hatarvadasz) (foto: police.hu)

Čuvanje granice od iregularnih migracija sa Balkana prepušteno je novim policijskim snagama pod nazivom "Granični lovački puk" formirane jula 2022. Reč je o formaciji koju po ugovoru popunjavaju punoletni građani Mađarske.


Inicijalni plan da puk do septembra 2022. dostigne 2,200 ugovoraca pokazao se kao preambiciozan jer je u oktobru ta formacija brojala oko 800 ljudi. Prva grupa polaznika prošla je kroz četvoronedeljnu policijsku obuku u avgustu i prikazana je javnosti septembru.


"Čitava država stoji iza vas i vaš zadatak je da čuvate domovinu od migracija" poručio je tada na ceremoniji u Budimpešti premijer Viktor Orban.

Pripadnici puka pograničnih lovaca mađarske policije na granici sa Srbijom (foto: honvedelem.hu)

Popuna nove policijske službe po ugovoru se stimuliše reklamnom kampanjom, povećanjem primanja, ishranom i obezbeđenom zdravstvenom zaštitom u mestima službe. Prvobitno ponuđena plata od 650 evra bruto u javnosti je kritikovana kao premala, pa su je vlasti u Budimpešti podigle na 1,000 evra.


Za rad u "graničnim lovcima" mogu da se prijave državljani Mađarske oba pola od 18-55 godina starosti sa završenom osnovnom školom, koji nisu osuđivani i koji ispunjavaju psihofizičike kriterijume za rad pograničnoj policijskoj službi.Comments


bottom of page