top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Mađarskoj isporučen američko-norveški PVO sistem NASAMS

27/10/2023

PVO sistem NASAMS i raketa AMRAAM-ER (foto: honvedelem.hu)

Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS. Budimpešta time nastavlja proces modernizacije kroz zamenu postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porekla novom zapadne proizvodnje.


"Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je poslednja reč tehnologije..to je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju" rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički. On je dodao da su ruska invazija na Ukrajinu februara 2022. i izraelsko-palestinski sukob primeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.


Ugovor za nabavku NASAMS-a i pratećih raketa AMRAAM-ER vredan jednu milijardu dolara Mađarska je potpisala novembra 2020. Reč je o sistemu koji su zajedno razvili norveški Kongsberg i Američki Rejtion (Raytheon) za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Svečanost prijema NASAMS-a u 205. raketnom puku PVO u Đeru (foto: honvedelem.hu)

Mađarska će tim sistemom zameniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla 2K12 Kub (SA-6). Korisnik NASAMS-a biće 205. raketni PVO u Đeru.


Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete AMRAAM-ER za potrebe PVO sistema NASAMS "koji će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona".


Reč je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi "ispali i zaboravi" kakvu koriste borbeni avioni uključujući mađarski Gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

3D radar AN/MPQ-64F1 Sentinel (foto: honvedelem.hu)

Ovaj sistem koristi više država sveta uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.


Prema navodima proizvođača ovaj PVO sistem je namenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja. Ima "mrežo-centričnu" arhitekturu, može da deluje istovremeno po više ciljeva i predviđen je kao sastavni deo integrisanog sistema PVO i protivraketne odbrane. Pored raketa AMRAAM-ER srednjeg dometa može da koristi i AIM-9X-2 malog dometa.

Amblem NASAMS-a (foto: honvedelem.hu)

NASAMS koristi aktivni 3D radar AN/MPQ-64F1 Sentinel, kao i pasivne optoelektronske i infracrvene senzore.
Comments


bottom of page