top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Makedonska vojska menja ruske helikoptere sa italijanskim

23/01/2023

Helikopter AW149 Vojske Poljske (foto: wojsko-polskie.pl)

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije odlčilo je da nabavi osam novih helikoptera od italijanske kompanije Leonardo. Oni će zameniti flotu ruskih helikoptera koji su sada u naoružanju makedonske avijacije.


Makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska izjavila je 22. jaunaura za makedonsku TV MRT1 da je prihvaćena italijanska ponuda. Za iznos od oko 230 miliona evra nabaviće se četiri komada AW149 i četiri AW169.


Osnovna letelica za prevoz ljudi i materijala biće AW149 mase 8,3 tone u koji može da se ukrca do 14 vojnika sa opremom.


Masa AW169 je 4,6 tona i on ima mesta za do osam ljudi. Ministarka Petrovska rekla je da je pre nedelju dana održan sastanak radne grupe Generalštaba koji je ona podržala i zaključeno je da se prihvati ponuda Leonarda.


Kokpit AW 169 (foto: leoonardo.com)

Sada slede pregovori koje će komisija za nabavke da vodi sa predstavnicima Leonarda o detaljima ugovora. Očekuje se da će rok za preuzimanje nove tehnike da bude od 24 do 36 meseci od dana potpisivanja ugovora.


Sada Armija Severne Makedonije ima u resursu četiri Mi-8MT proizvedena sredinom 1980-tih godina. Pod pritiskom albanske pobune 2001. godine preduzete su hitne nabavke raznog naoružanja.


Ukrajina je bila glavni izvor tehnike. Četiri Mi-8MT iz ukrajinskog kontigenta KFOR-a preletela su iz baze Bondstil na makedonski aerodrom Petrovac. Sada su u resursu dva komada remontovana 2017. godine.


Trenutno na remontu su preostala dva Mi-8MT u u češkom zavodu LOM Prag i oni će da se vrate kući u prvoj polovini ove godine sa produžetkom resursa za osam godina.


AW 149 u letu (foto: leonardo.com)

Makedonske oznake nose dva Mi-17 koja su nabavljena iz Ukrajine 1994. godine. Oba su prošla kroz remont 2017.


Dva borbena helikoptera Mi-24V koja su remontovana 2018. godine imala su vremenski resurs do 2025. godine, ali ministarstvo odbrane je odlučilo da oni idu u Ukrajinu.


Tokom prethodne dve godine kao saveznička pomoć ukrajinskoj vojsci poslani su tenkovi, borbena vozila pešadije, višecevni lasneri raketa, samohodna lansirna oruđa sistema PVO itd.


U međuvremenu Armija Severne Makedonije ušla je u modernizaciju sa osloncem na proizvođače iz NATO – izabrana su američka borbena vozila Strajker i JLTV, francuski raketni sistem PVO Mistral 3 i turske haubice 105 mm Boran. Sada se zna čiji će

helikopteri ubuduće da lete pod makedonskim oznakama.

bottom of page