top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Makedonski jurišni avioni u Ukrajini

04/08/2022

Su-25 Armije Severne Makedonije (foto: Rob Schleiffert)

Četiri jurišna aviona Suhoj 25 makedonske vlasti donirale su Ukrajinskoj avijaciji i isto će se verovatno desiti i sa ostalim naoružanjem koje je Skoplje ranije nabavilo od Kijeva. Prevoz tih aviona pažljivo je prikrivan iz političkih motiva i zvanične potvrde za sada nema, ali je portal MKD objavio vest.


Avioni su prebačeni novom korisniku još u junu. Ukrajinski tehničari su posetili vojni deo aerodroma Aleksandar Veliki Petrovecu. Partija Levica je tada prigovorila zato što su njeni anonimni izvori iz Armije severne Makedonije (ARSM) primetili Ukrajince koji su na uniformama imali oznake jedinice Azov.


Avioni su ukrcani na kamione i prebačeni su putem preko Bugarske i Rumunije. Istom maršrutom idu tenkovi T- 72 ukrcani na prikolice tegljača. Makedonci su se odrekli u korist Ukrajinske vojske bataljona od 31 tenka: 30 u varijanti T-72A i jednog komandnog T-72AK.

Transport tenkova za Ukrajinu (screenshot: mkd.mk)

Deo te jedinice su i borbena vozila pešadije 10 BMP-2 i vozilo komandira BMP-2K. Jedan makedonski politički angažovani TV voditelj 28. jula je na društvenim mrežama objavio fotografije tenkova koji su na prikolicama prikrveni ceradama, ali vide se gusenice.


Pred jasnim dokazima tajnog prevoza makedonsko ministarstvo odbrane moralo je da prizna da su tenkovi donirani Ukrajini. Zvanično, Rusija je reagovala oštrom kritikom koju je izrekla Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova.


Odbrambeni stav makedonskih vlasti bio je da Severna Makedonija odluke donosi samostalno i da ona podržava teritorijalnih integritet Ukrajine i da se kao članica

NATO drži se pozicija i odličnosti partnera.


Iako se saznalo za donacije i to je postala javna tema nema preciznih zvaničnih informacija o količinama i dinamici prevoza. Izvesno je da se šalju sredstva ratne tehnike koja su makedonske oružane snage nabavile iz Ukrajine leta 2001. godine u vreme borbi protiv

albanskih pobunjenika.


Sada se to isto naoružanje vraća u Ukrajinu. Četiri aviona Suhoj 25 prvobitno su bili Beloruski i preko Ukrajine posle tehničkih radova potrebnih za prdoužetak resursa prodati su

Makedoncima.


Iskrcani su na aerodromu Petrovac 20. juna 2001. i uvedeni su u borbena dejstva u početkom sa ukrajinskim pilotima. Makedonski oficiri završili su preobuku u bazi Kača na Krimu i imali su priliku da pred kraj borbi 2001. obave poneki borbeni let.


Posle oružanog konflikta redovno održavanje i obuka na Su-25 postala je visok trošak za makedonski odbrambeni budžet. zato su avioni prizemljeni 2003. godine.

Armija Severne Makedonije na vežbi Bljesak 22 (foto: mil.mk)

Motori su povremeno pokretani i makedonska avijacija nadala se d aće se njihovo

odeljenje od četiri jurišnika vratiti u život. Ministarstvo odbrane nije to podržalo i formalno 2018. avioni su ponuđeni na prodaju kao višak.


Niko nije pokazao interes za avione izrađene osamdesetih godina i oni su čekali na sudbinu na otvorenom prostoru na aerodromu Petrovac. Sada su u Ukrajini.


Osim tih aviona, tenkova i borbenih vozila pešadije u ukrajinskom kontigentu naružanja iz 2001. bila je jedna baterija od šest višecevnih lansera raketa BM-21 Grad, deset borbenih vozila MT-LB, zatim dve baterije raketnog sistema protivvazdušne odbrane Strela-10M; laki prenosi raketni lanseri Igla itd.


Sada najverovatnije sva sredstva idu na front jer makedonske vlasti su odlučne da podrže Ukrajinu i zauzvrat nagrađene su prepoznavanjem partnerske privrženosti NATO i američkom vojnom pomoći.


Nova tehnika pristiže kao zamena stare i ARSM se preoružava na američka borbena vozila JLTV i Strajker i turske haubice kalibra 105 mm.


Za konzervativno vojno razmišljanje izazov je činjenica da će jedno vreme ARSM da bude "razoružana" jer će se stara tehnika dati Ukrajini, a nova tek pristiže i računajući vreme potrebno za preobuku makedonski bataljoni povratiće gotovost tek sredinom ove dekade.

bottom of page