top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Mađarska kupuje i planira proizvodnju turskih MRAP vozila Gidran

14/01/2020


Ministarstvo odbrane Mađarske potpisalo je ugovor za nabavku još 40 lakih oklopnih vozila Gidran otpornih na mine i dejstva iz zasede MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) turske proizvodnje, potvrdio je sekretar Vladinog komesarijata za odbrambene poslove te zemlje Gašpar Marot.


Mađarske oružane snage već koriste 10 vozila tog tipa. Reč je o MRAP vozilima 4x4 koje je turski Nurol Makina proizveo na osnovu svog sličnog vozila Ajdar Jaldžin (Ejder Yalçın), ali uz instaliranje pojedinih nemačkih senzora i segmenata opreme.


Budimpešta planira nabavku 300 takvih vozila. Prvu tranšu će isporučiti turski proizvođač, a ostatak će se licencno proizvoditi u fabrici u Kapošvaru koja je zajedničko vlasništvo mađarske odbrambene industrije i nemačkog Rajnmetala. U tim pogonima proizvodiće se i borbeno vozilo pešadije Links (Lynx).


Na vozila Gidran biće integrisana oprema i naoružanje evropskog porekla a istraživanje i razvoj obaviće zajednički inženjeri iz Mađarske i nemačkog Rajnmetala.


Iz mađarskog Ministarstva odbrane navode da su se odlučili za Gidran jer pruža neophodnu zaštitu i vatrenu moć potrebnu za transport trupa, ali i zbog toga što obezbeđuje izvršenje zadataka u mirovnim misijama.


Mađarska tako nastavlja opsežnu modernizaciju svoje kopnene vojske nakon što je prethodno naručila čak 218 borbenih vozila pešadije Links KF41, zatim 44 tenka Leopard 2A7 i 24 samohodne haubice PzH-2000 od Nemačke.


Gidran je zamišljen kao MRAP taktička platforma na koju je moguće instalirati opremu prema potrebama kupca.


Proizvođač tvrdi da oklop pruža zaštitu na nivou STANAG 4569 (nivo 4), odnosno da sprečava proboj metka kalibra 14,5 milimetara sa razdaljine veće od 200 metara ili parčadi artiljerijske granate koja padne na udaljenost veću od 30 metara od vozila.


Takođe je predviđeno da oklop izdrži aktiviranje mine sa 10 kilograma eksploziva, podmetnute ispod vozila.


Od naoružanja pruža se mogućnost instaliranja mitraljeza kalibra 7,62 ili 12,7 milimetara, pa čak i topa od 30 milimetara, dok je kao sekundarno naoružanje predvidjen automatski bacač granata od 40 milimetara.


Gidran, koji je ime dobio po mađarskoj rasi konja uzgojenih od grla arapskog porekla, može da preveze do 11 vojnika i članova posade ili teret od četiri tone. Osim u klasičnoj transportnoj varijanti, proizvođač nudi i izviđačku varijantu i vozilo za medicinsku evakuaciju.

bottom of page