top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Mađarska kupuje nemačko-izraelske dronove samoubice Hero

20/07/2023

Kamikaze dronovi Hero imaju domet od nekoliko do više stotina kliometara (foto: defense-update.com)

Nemački Rajnmetal (Rheinmetall) potpisao je ugovor sa Mađarskom za prodaju izraelskih dronova samoubice Hero (Heroj) vrednih više stotina miliona evra, saopštila je ta kompanija. Isporuka počinje iduće godine i trajaće do 2025.


Hero spadaju u porodicu najsavremenijih kamikaza dronova u svetu. Proizvod su izraelske kompanije UVision. Za proizvodnju i snabdevanje evropskog tržišta nadležan je Rajnmetal sa kojim je UVision sklopio strateško partnerstvo oktobra 2021.


Mađarska neguje bliske odnose sa Izraelom, a nemački Rajnmetal joj je jedan od ključnih partnera u modernizaciji vojske i odbrambene industrije. U paketu vrednom preko dve milijarde evra Budimpešta je od ove kompanije već naručila borbena vozila pešadije nove generacije Links koja će se proizvoditi u novom pogonu u mađarskom gradu Zala.


Kamikaza dron Hero-400EC marinskog korpusa SAD (foto: USMC/Lance Cpl. Daniel Childs)

Letelice Hero čini porodica od šest visokomaneverskih kamikaza dronova različitog dometa i bojevih glava koji su prema proizvođačkoj specifikaciji sposobni za autonomno izviđanje, prepoznavanje, praćenje i gađanje ciljeva u zonama intenzivnog elektronskog ometanja.


Hero dronovi mogu da se lansiraju sa zemlje, iz helikoptera i brodova i pogodni su za uništavanje raznovrsnih ciljeva, od pešadije, vozila u pokretu, tenkova, protivničke fortifikacije, sistema PVO do objekata kritične infrastrukture.


Različite tipove Hero kamikaza dronova do sada su naručili marinski korpus SAD, oružane snage Italije, a na društvenim mrežama se tvrdi da su u toku pregovori sa Češkom kao i da ih od aprila 2023. koriste oružane snage Ukrajine.


Kamikaza dron Hero-120 na američkom oklopnom vozilu JLTV (foto: uvisionuav.com)

Hero-30 ima bojevu glavu od pola kg i domet 15 km. Hero-90 ima bojevu glavu od 1,5 kg i domet 40 km. Hero-120 je protivtenkovski dron sa bojevom glavom od 4,5 kg i dometom do 60 km.


Hero-400EC ima bojevu glavu 10 kg, domet preko 120 km i pogodan je za uništavanje tenkova, brodova i fortifikacija. Hero-900 je namenjen za strateške operacije, ima bojevu glavu od 30 kg i domet preko 150 km. Hero-1250 ima bojevu glavu od 50 kg i domet preko 200 km.




bottom of page