top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Mađarska kupuje PVO kratkog dometa na guseničarima Links

29/12/2023


Sistem PVO Skyranger 30 na šasiji vozila Lynx (foto: rheinmetall.com)

Oružane snage Mađarske nabaviće sistem PVO Skajrejndžer 30 koji će biti postavljen na telo borbenog vozila pešadije KF-41 Links.


Preduzeće Rajnmetal AG i Mađarska sklopili su 15. decembra u Budimpešti ugovor vredan blizu 30 miliona evra za razvoj ovog sistema, odnosno modularne kupole koja će biti postavljena na vozilo, saopštila je ta nemačka kompanija.


Novi sistem protivvazduhoplovne odbrane Skajrejndžer 30 deo je Evropske inicijative "Nebeski štit" (Sky Shield). Inicijativu je pokrenula Nemačka sa ciljem da se udruže kapaciteti evropskih zemalja u jačanju NATO integrisanog sistema protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane.


Izrada kupole za sistem PVO Skajrejndžer 30 koji treba da se postavi na vozilo KF-41 novina je u konceptu razvoja mehanizovanih bataljona Odbrambenih snaga Mađarske. To znači da će mehanizovane jedinice mađarske vojske imati veom zaštitu od dronova i drugih niskoletećih letelica na savremenom bojnom polju.


Top kalibra 30 milimetara ima efikasni domet od 3.000 metara za gađanje ciljeva u vazduhu. Proizvođač u osnovnoj informaciji o sistemu navodi da je na kupolu sa topom kalibra 30 milimetara moguće postaviti različite vrste senzora, radar, optičkoelektronski nišanski sistem ili panoramski dvogled.


Takođe, na kupolu se mogu postaviti i rakete zemlja-vazduh kratkog dometa Mistral, Stinger ili Čiron. Mađarska vojska već poseduje rakete Mistral.


Sistem sa modulom 30, odnosno topom kalibra 30x173 milimetara prvi put je predstavljen javnosti početkom 2021. godine. Postoji i verzija sa topom kalibra 35 milimetara.


Skyranger 30 demonstrator sa visokoenergetskim laserom i topom 30 mm (foto: rheinmetall.com)

Vlada u Budimpešti je do sada naručila 209 borbenih vozila pešadije KF-41 Links, a prva vozila proizvedena u Nemačkoj primljena su u oktobru 2022. godine. Do kraja 2023. iz Nemačke treba da stigne 46 vozila. Ostatak, 163 komada borbenih vozila pešadije biće proizvedeno u fabrici u Mađarskoj u gradu Zalaegerseg.


Naoružanje vozila je vrlo snažno. Glavni adut je top kalibra 30x228 mm Votan 30 sa kojim je spregnut trocevni mitraljez kalibra 7,62 mm. Poseduje i protivoklopne rakete Spajk LR i aktivni sistem zaštite od protivoklopnih projektila. Naručene su i komandne verzije, sanitet i nosači minobacača 120 milimetara.


Njima će biti opremljeni mehanizovani bataljoni Oružanih snaga Mađarske.


Trenutnu formaciju OS Mađarske čini 5 mehanizovanih bataljona i oni su opremljeni oklopnim transporterima BTR-80 sa teškim mitraljezima KPVT 14,5 mm i BTR-80A i AM sa topovima kalibra 30 milimetara.


Inače, Oružane snage Mađarske trenutni imaju veoma slabe jedinice za protivvazduhoplovnu kratkog dometa, odnosno odbrane od dronova ili niskoletećih helikoptera na primer, i jedino naoružanje tog tipa koje imaju su rakete Mistral.



bottom of page