top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Mađarska pokrenula najveće vojne manevre u proteklih 30 godina

10/11/2023

Mađarski tenkovi Leopard 2A4HU na vežbi Adaptive Hussars 2023 (foto: honvedelem.hu)

Mađarska je počela najveće vojne manevre u poslednje tri decenije pod nazivom "Adaptive Hussars 2023" za uvežbavanje odbrane severoistočnih granice odnosno istočnog krila NATO u sadejstvu sa savezničkim snagama iz SAD, Italije, Turske i Hrvatske.


"Ova vežba govori o sadašnjem angažmanu NATO-a, odnosno pripremi za suočavanje i neutralisanje pretnje sa istoka i demonstraciji naše sposobnosti za odvraćanje" izjavio tim povodm načelnik generalštaba Vojske Mađarske Gabor Borondi.


U manevrima "Adaptive Hussars 2023" učestvuje oko 5,000 mađarskih i savezničkih vojnika i oko 200 različitih tipova naoružanja i vojne opreme, uključujući tenkove i samohodnu artiljeriju. Vežba nije ograničena na poligone, već podrazumeva masovan pokret trupa i opreme kopnom, vazduhom i vodom kroz dubinu teritorije ka severnoistočnoj granici.


Turski kontingent u NATO borbenoj grupi u Mađarskoj (foto: honvedelem.hu)

Ovom vežbom Budimpešta istovremeno uvežbava vojsku za izvođenje zajedničkih operacija sa kontingentima SAD, Turske, Italije i Hrvatske iz NATO borbene grupe u toj zemlji (eVA BG HUN), isprobava mobilizaciju rezervnih snaga i koordinaciju organa lokalne samouprave i oružanih snaga.


"Evropu je pogodio rat, ilegalne migracije i pretnja terorizma" rekao je na početku manevara ministar odbrane Kristof Salaj Bobrovnicki dodajući da se u saradnji sa saveznicima izgrađuju oružane snage "osposobljene da odgovore na sve izazove".


U skladu sa planovima Alijanse za jačanje istočnog krila nakon ruske invazije na Ukrajinu, NATO borbena grupe vežbaće duž severnoistočnih granica Mađarske. Italijanski kontingent izvršiće padobranski desant u blizini grada Njiređhaza.

Samohodne haubice PzH2000 oružanih snaga Mađarske (foto: honvedelem.hu)

Budimpešta je za potrebe manevara mobilisala 570 rezervista. Vojska će testirati različite scenarije provere mehanizama saradnje sa lokalnom administracijom u više gradova, uključujući pozivanje rezervista, njihovo opremanje, obučavanje, obezbeđivanje smeštajnih kapaciteta kao i zadatke obezbeđivanja kritične infrastrukture.


Tokom manevara će Mađarska koristiti novo naoružanje i vojnu opremu koja je nabavljena u okviru plana modernizacije. Tako na primer, prva oklopna brigada iz Tate sa samohodnim haubicama PzH2000HU izvodi bojeva gađanja na daljinama većim od 20 kilometara.


Primetno je i učešće oklopnjaka Leopard 2A4HU koje mađarski tenkisti koriste za preobuku sa sovjetskih T-72 na naručene Leoparde 2A7HU kao i borbenih vozila pešadije nove generacije Links koji se proizvode u zajedničkom nemačko-mađarskom pogonu u Zalaegeršegu.


Ratno vazduhoplovstvo Mađarske učestvovaće u vežbi sa više borbenih aviona i helikoptera koji su prebačeni iz 86. helikopterske brigade u Solnoku u vazduhoplovnu bazu u Papi.


Manevri "Adaptive Hussars 2023" odvijaće se u više etapa i trajaće više sedmica.





bottom of page