top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Mađarska vojska menja kalašnjikove češkom zbrojovkom

25/03/2020

Mađarske specijalne snage na vežbi "Hawk Strike" sa automatskim puškama CZ Bren 2 (foto: Honvedelem.hu)

Oružane snage Mađarske sve masovnije zamenjuju domaće kalašnjikove novim automatskim puškama sopstvene proizvodnje po licenci Češke zbrojovke. Projekat modernizacije streljačkog oružja vredan je 100 miliona evra i trajaće do 2028. godine.


Prve kontigente novog oružja koriste elitne jedinice mađarske vojske.


Reč je automatskim puškama CZ Bren 2 kalibra 5,56 mm, pištoljima P-07 i P-09 kao i Škorpionima EVO 3 kalibra 9 mm. To je treća generacija čuvenog automatskog pištolja nastalog pedesetih godina prošlog veka.


Češka zbrojovka je izabrana kao partner pre dve godine kada je potpisan ugovor vredan oko 100 miliona evra, na period od 10 godina. Do 2028. biće proizvedeno 200.000 komada novih automatskih pušaka i pištolja.


Time Mađarska ostvaruje ambiciozni plan da zameni dosadašnje standardne automatske puške AK-63, domaću verziju Kalašnjikova koja koristi metak 7,62x39mm.


Nakon što Mađarska uvede nove puške od svih NATO zemalja kalibar 7,62x39mm zadržaće samo Rumunija, koja uskoro otvara pogon za pušku Bereta ARX160 5,56mm. Na listu možemo dodati i Severnu Makedoniju, nakon što ovih dana postane članica saveza.

Škorpion EVO 3 mađarske vojske (foto: Honvedelem.hu)

Ugovor predviđa kupovinu licence i stručnu pomoć u uspostavljanju proizvodne linije za pravljenje do 200.000 komada tog naoružanja, odnosno oko 20.000 komada godišnje, uz mogućnost izvoza u treće zemlje.


Mađarska je postala treća država, posle Češke i Slovačke, koja je usvojila Bren 2 kao standardnu automatsku pušku za svoju vojsku.


Mađarska je prethodni takav proces započela 1977. godine kada je u naoružanje počela da ulazi puška AK-63, koja je u jedinicama menjala stariju verziju Kalašnjikova pod lokalnim nazivom AMD-65.

Poslednji pokušaj da se unapredi stanje u toj oblasti dogodio se 2013. godine kada je predložena modifikovana AK-63MF ili MA verzija, koje su imale mogućnost montiranja optičkog nišana na šinu na poklopcu sanduka ili opciju zamene drvenih delova plastičnim elementima i prilagodljivim kundakom.

Novo oružje proizvodi se u mađarskoj državnoj vojnoj kompaniji HM Arzenal na severoistoku zemlje, u blizini grada Njiređhaza.

Tu pušku koriste i policijske snage brojnih drugih zemalja, medju kojima i francuska Žandarmerija.

Plan za preoružavanje mađarske vojske ličnim naoružanjem usledio je kao deo šireg procesa opremanja u okviru kojeg je nabavljeno i 20 helikoptera H-145M iz Erbasa, Erbasovi avioni A319, tenkovi i samohodne haubice.

Osim proizvodnje tog naoružanja Mađarska planira da uspostavi proizvodnju i baruta i municije raznih kalibara.



bottom of page