top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Mađarska značajno povećava vojni budžet za 2023. godinu

22/06/2022

Specijalne snage vojske Mađarske na vežbi Fire Blade (foto: honvedelem.hu)

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana planira povećanje budžeta za Odbrambene snage Mađarske sa ovogodišnjih 3 milijarde na više od 4 milijarde dolara za 2023. godinu.

To će Budimpeštu svrstati u sam evropski vrh po udelu troškova za odbranu u BDP-u, uz Grčku i države koje se graniče sa Rusijom, a to su Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija.


Najviše novca biće uložena u nabavku naoružanja i vojne opreme. U odnosu na 2014. godinu, to je povećanje od čak četiri puta.


Vlada u Budimpešti predložila je Parlamentu da ukupni vojni budžet za 2023. godinu bude 4 milijarde i 150 miliona dolara – i to za Ministarstva odbrane oko 1,9 milijardi dolara, dok je za Odbrambeni fond za kupovinu naoružanja i vojnu infrastrukturu predloženo oko 2,25 milijardi dolara.


Odbrambeni fond će biti podeljen tako da 47 odsto novca ide za nabavke naoružanja i opreme za kopnene snage, 26 odsto za vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, 14 odsto na vojnu infrastrukturu i 13 odsto na „ostale troškove“.

Posade mađarskih višenamenskih borbenih aviona Gripen na obuci u Švedskoj (foto: honvedelem.hu)

Iako još nije izvedena zvanična računica, činjenica je da će Odrambeni fond biti veći od zvaničnog budžeta govori da većina novca ide na investicije, što Mađarsku svrstava na prvo mesto među zemljama članicama NATO-a po udelu tih troškova u vojnom budžetu.


Prema zvaničnim podacima NATO-a sve zemlje članice ukupno su izdvojile za odbranu 2014. godine oko 910 milijardi dolara (od čega je 660 milijardi vojni budžet SAD), da bi taj iznos porastao na procenjenih 1.050 milijardi u 2021. godini (sve po kursu dolara iz 2015. godine). Amerika je povećala budžet sa 660 na 726 milijardi ili za 10 odsto.


Međutim, evropske zemlje i Kanada napravile su skok od 30 odsto.


Mađarska je 2014. i 2015. godine počela veoma ambiciozno da ulaže u odbranu, posle višegodišnje "pauze", što se vezuje pre svega na početak krize u Ukrajini 2014 i zahlađenja odnosa Rusije i Zapada.

Mađarski kontrolori za blisku vatrenu podršku JTAC na vežbi (foto: honvedelem.hu)

Na listi nabavki se nalaze oklopna vozila svih vrsta, tenkovi, samohodne haubice, pešadijsko naoružanje, vazduhoplovno naoružanje, helikopteri, transportni avioni i dronovi.


Najvažniji partneri su Nemačka, SAD, Češka i Turska, ali i Brazil i Švedska. Uz kupovinu, otvaraju se i fabrike, za oklopna vozila i pešadijsko naoružanje.


Mađarski vojni budžet 2014. godine iznosio je nešto više od milijardu dolara od čega je samo 7 odsto bilo namenjeno nabavkama naoružanja i vojne opreme.


Zatim je usledio skok, tako da je prema računici NATO-a u 2021. godini Mađarska na vojsku i odbranu potrošila 2 milijarde i 525 miliona dolara, od čega je 37 odsto otišlo na nabavke naoružanja.


Kada se uporedi sa predlogom za 2023, Mađarska je za manje od jedne decenije učetvorostručila vojni budžet. Skok je ogroman i po udelu odbrambenih troškova u bruto domaćem proizvodu, sa 0,86 odsto 2014. godine na 2,4 koliko bi trebalo da iznosi 2023. godine.


bottom of page