top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Mađarskoj isporučena najsavremenija nemačka borbena vozila pešadije Links

20/10/2022

Prvi primerak borbenog vozila pešadije KF41 Links isporučenog oružanim snagama Mađarske (foto: honvedelem.hu)

Mađarska vojska je primila prve primerke novih borbenih vozila pešadije KF41 Links i sada je prvi korisnik tog sofisticiranog sredstva ratne tehnike projektovanog u nemačkog Rajnmetalu.


Prema ugovoru potpisanom pre dve godine nabaviće se 209 komada borbenih vozila pešadije za preoružanje mađarskih mehanizovnih bataljona sa tehnike nasleđene iz vremena Varšavskog pakta. Linksovi su najsavremenija vozila u svojoj klasi. Pored raznovrsnih senzora, sistema zaštite, topa, mitraljezima nose i protivoklopne rakete i izviđački dron.


U okviru tog posla Rajnmetal će izraditi i devet tenkova za izvlačenje, devet tenkova nosača lansirnog mosta i 16 terenskih vozila 8x8 koji će biti prateća tehnika za podršku mehanizovnnih bataljona.


Jačanje mađarske vojske je deo programa Zrinski 2026 za potpunu obnovu naoružana od automatske puške do tenkova. Temeljito se pristupilo analizi tržišta i nabavljaju se sistemi ratne tehnike koji se cene kao najsavremeniji, ali i politički i ekonomski pogodni za zaštitu mađarskih nacionalnih interesa.


Predsednik Viktor Orban podržava modernizaciju i prisustvovao je 15. oktobra predstavljanju prvog borbenog vozila pešadije Link. Poslao je vrlo jasno poruku – "Mađarski narod – ratnički narod".

Infografika: honvedelem.hu

Jedan bitan zahtev koji se postavlja u pregovorima o nabavci nove tehnike za mađarsku vojsku je prenos proizvodnje dela elemenata ili finalna montaža u mađarskoj vojnoj industriji koja je doskora bila marginalni deo nacionalne ekonomije.


Obzirom da će Links postati jedno od važnih sredstava u inventaru vojske uslov je bio domaća prozivodnja. U prvoj fazi, do završetka 2023. godine, nova vozila dolaziće iz Nemačke. Planirano je da to bude 46 komada. Zatim nastaviće se proizvodnja, ali u Mađarskoj u novoj fabrici u gradu Zalaegerseg koja će kada dostigne puni obim rada sredinom 2020-tih imati oko 350 radnika.


U toj fabrici u periodu do 2029. planirano je da se izradi 163 Linksa. To će biti početni posao za fabriku za koju postoje planovi da postane jezgro za budući razvoj mađarske odbrambene industrije.


Za početak, osvajanje Linksa biće veliki posao na kojem će se prikupiti i obučiti kadar. Biće to ozbiljan poduhvat jer je Links savremeni složeni borbeni sistem.


U osnovnoj varijanti borbenog vozila pešadije ima tri člana posade, komandira, nišandžiju i vozača i ukrcano odeljenje od osam pešadinaca. Naoružanje vozila je vrlo snažno. Glavni adut je top kalibra 30x228 mm Votan 30 sa kojim je spregnut trocevni mitraljez kalibra 7,62 mm.

Links na svečanoj ceremoniji u Budimpešti (foto: honvedelem.hu)

Na kupili je daljinski upravljanja borbena stanica sa mitraljezom kalibra 12,7 mm. Za uništavanje protivničkih tenkova i zaštićenih unosnih objekata dejstva Links ima lansere za izraelski protivoklopni raketni sistem Spajk-LR2 dometa do 5,5 km. Ako se gađa po letelici na maloj visini ona može da bude pogođena na udaljenostima do 10 km.


Zaštita borbenog vozila pešadije Links je snažna i to se ogleda u borbenoj masi koja je veća od 44 tone. Za poređenje tenk M-84 ima borbenu masu od 41,5 tona. Vozilo pokreće šestocilindarski turbo-dizel motor snage 850 kW (1.140 KS) nemačkog proizvođača Libher (Liebherr).


Osim pasivne, balističke zaštite mađarski Linksovi imaće sistem aktivne zaštite Strajk Šild koji uništava dolazeći protivnički projektil. Deo sistema samozaštite su sistem za signalizaciju ozračenja laserom i akustični sistem za lociranje protivničkog sredstva.


Deo mađarskih Linksova biće u namenskim varijantama za komandovanje, izviđanje, navođenje avijacije, izvlačenje ranjenika i obuku vozača. Za vatrenu podršku biće izrađeni na bazi Linksa samohodni minobacači kalibra 120 mm.





bottom of page