top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Najveća vojna vežba u Evropi prepolovljena zbog korona virusa

22/03/2020


Zbog najmanje 35 slučajeva zaraženih korona virusom u američkim oružanim snagama u Evropi prepolovljen je plan najambicioznije vojne vežbe SAD i drugih NATO članica na starom kontinentu. Procenjuje se da će biti izvedeno manje do 40 odsto zacrtanih aktivnosti a prateće vežbe su otkazane.


Čelnik komande američke vojske za Evropu (EUCOM) general Tod Volters poručio je da će biti sprovedeno između 30 i 40 odsto planiranog programa vežbe "Branilac Evrope 2020" (Defender - Europe 20) ali i da to neće uticati na spremnost jedinica da učestvuju u eventualnoj odbrani kontinenta.


U vežbi je bilo previđeno učešće 37.000 vojnika iz država članica NATO od čega je 20.000 trebalo da namenski da dođe iz SAD. Zbog izbijanja epidemije planovi su promenjeni. U Evropu je sa severnameričkog kontinenta stigla jedna trećina predviđenog ljudstva - oko 6.000 vojnika uz prateću opremu i vozila.


Nevezano za vežbu u bazama na starom kontinentu decenijama su stacionirani vojnici, mornari i vazduhoplovci Američkih snaga u Evropi. One momentalno broje oko 72.000 ljudi. Do 20. marta među njima je registrovano 35 obolelih od korona virusa. Oko 2.600 ljudi je stavljeno u karantin ili samoizolaciju od 14 dana iz predostrožnosti.


Pripreme za vežbu "Branilac Evrope 2020" (foto: defense.gov/Sgt. Kelsey Miller)

Epidemija korona virusa na vežbi "Branilac Evrope" prvo je pogodila visoke vojne zvaničnike.


Na konferenciji visokih vojnih zvaničnika zemalja učesnica vežbe u Vizbadenu 6. marta virusom se zarazio poljski general Jaroslav Mika. Zbog moguće izloženosti u samoizolaciji su završili mnogi prisutni uključujući komandanta američke kopnene vojske u Evropi generala Kristofera Kavolija i ceo njegov štab.


Da se epidemija neće završiti na generalima počeli su da ukazuju prvi slučajevi zaraze među američkim vojnicima narednih dana.


Vazduhoplovni general i komandant EUCOM-a Tod Volters tvrdi da vojska u svojim planovima uvek ima predviđene i takve tragične događaje i da se uvek prilagođava situaciji, ne iz meseca u mesec ili iz nedelje u nedelju nego "iz sata u sat".


"Morali smo da otkažemo neka bojeva gađanja koja su bila planirana van Poljske i Nemačke, ali uvežbavanja unutar tih zemalja biće održana", rekao je on i dodao da će jedinice koje neće izvesti bojeva gađanja svakako sprovesti pripreme kao da ti segmenti vežbe nisu otkazani.


"Modifikacija i u nekim slučajevima redukcija planova vežbe je samo mera predostrožnosti. To neće uticati na sposobnost naših snaga da odgovore pretnjama koje sada postoje ili koje mogu da se pojave u budućnosti. Pripadnici EUCOM-a biće i dalje spremni i odlučni", rekao je on i dodao da nema naznaka da se Rusija sprema da iskoristi situaciju sa korona virusom za svoje planove u Ukrajini.


Ideja vežbe "Branilac Evrope 2020" bila je da se snage jačine jedne divizije prebace iz SAD u Poljsku i pribaltičke države i da tamo, u saradnji sa snagama drugih NATO zemalja, izvedu vežbe sa bojevim gađanjem.


SAD su planirale da sa svog kontinenta u Evropu prebace oko 20.000 pripadnika aktivne vojske i nacionalne garde, zajedno sa oko 13.000 komada tehnike, a da oni koji su već u Evropi pređu i po nekoliko hiljada kilometara razdaljine za vreme vežbe.


To bi bio najveći pokret američkih snaga u Evropu u poslednjih 25 godina za potrebe neke vežbe, odnosno u mirnodopsko vreme ali je Volters naveo da će umesto planiranog broja vojnika koji bi bili prebačeni na evropsko tlo taj broj sada biti izmedju 5.000 i 6.000 ljudi.


Volters je rekao da, ako se ima u vidu trajektorija krive širenja korona virusa po Evropi, EUCOM može da pretpostavi da će biti u situaciji da održi dostignuti nivo borbene sposobnosti jedinica.


On je dodao da u najgorem scenariju, za koji on u ovom trenutku ne predviđa da će se dogoditi, postoji čak i plan da se u Evropu prebace američke vojne snage koje sada nisu u EUCOM-u, kako bi nastavile da obavljaju njihove poslove.


Volters je, međutim, naveo da smatra da to neće biti potrebno i da će EUCOM biti u stanju da sprovede svoju misiju samostalno i da će nastaviti da "učestvuje u odbrani Evrope, zajedno sa partnerskim zemljama".

Comentários


bottom of page