top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Naoružanje iz Afrike za vozilo Despot

31/03/2021


Oklopno vozilo Despot kompanije TRB (foto: trb.ba)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) planira nabavku daljinski upravljanih borbenih stanica (DUBS) od firme Dynateg International PTY iz Južne Afrike za naoružavanje oklopnih borbenih vozila Despot.


Prema navodima lokalnih medija, Tehnički remont iz Bratunca (TRB), u kojem se

Despot proizvodi, dostavio je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potrebnu dokumentaciju u kojoj se traži dozvola za uvoz ukupno pet DUBS u kalibrima 7,62 i 12,7 milimetara za naoružavanje tog oklopnog vozila koje koristi Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) MUP RS.


Do sada je naručena jedna DUBS sa mitraljezom od 12,7 milimetra i četiri sa oružjem manjeg kalibra a nejasno je čime će biti naoružani ostali Despoti. U MUP RS već sada se koristi ukupno devet vozila tog tipa (prototip i osam komada iz prve serije), a ima nagoveštaja da će broj tih vozila biti i uvećan.


Interesantan je i detalj da se naoružanje za Despota nabavlja iz Južne Afrike, zemlje iz koje je i kompanija ELW Global, koja je od 2013. godine većinski vlasnik TRB u kojem se to vozilo

proizvodi.


Oklopno vozilo Despot je proizvod privatne firme TRB i definiše se kao višenamensko oklopno terensko vozilo sa pogonom 4x4, koje je moguće koristiti u policijske ali i vojne svrhe. Osim za transport, Despot, uz adekvantu opremu, može da bude i patrolno, komandno i izviđačko vozilo, da služi za podršku specijalnim i antiterorističkim jedinicama ali i da se koristi u mirovnim operacijama.


Njegova izrada inicirana je u oktobru 2017. godine, razvoj je počeo godinu dana kasnije a prvi prototip predstavljen je u Banjaluci 9. januara 2019. godine, na paradi povodom Dana Republike Srpske.


Nakon toga naručeno je i isporučeno još osam serijskih vozila za koje je plaćeno 11,94 miliona konvertibilnih maraka, što iznosi nešto manje od šest miliona evra. Sva vozila se nalaze u Trening centru MUP-a RS u Zalužanima kod Banjaluke, a primila ih je SAJ koja ih zvanično koristi za "razbijanje protesta".


Despot je opremljen standardnom opremom za vozila tog tipa a predviđeno je da osim DUBS ima i bacače dimnih bombi i suzavca (2x4 patrone), vitlo za izvlačenje, neprobojna stakla, unutrašnji protivpožarni sistem i mogućnost vožnje za probušenim gumama.


Borbena masa vozila je 14 tona, korisna nosivost tri tone a u unutrašnjem prostoru ima mesta za prevoz tri člana posade i do šest policajaca, odnosno vojnika, maksimalnom brzinom od 120 kilometra na čas.


Po pitanju oklopa, proizvođač je definisao da Despot ima zaštitu ekvivalentnu standardu

STANAG 4569 nivo 2, koja omogućava zaštitu od dejstva zrna kalibra 7,62x39 milimetara sa

razdaljine od 30 metara, odnosno eksploziju mine sa šest kilograma eksplozivnog punjenja.


Do sada je MUP-u RS isporučeno ukupno devet vozila a postojale su najave da će vozilo biti

proizvedeno i za potrebe Nigerije, Namibije i Tanzanije, ali to još nije potvrđeno.

Kao i uvek u sličnim prilikama, u duboko podeljenoj javnosti BiH postavljeno je pitanje svrhe

naoružavanja tih oklopnjaka.


Pojedini portali u BiH tvrde da se radi o militarizaciji srpskog entiteta i da je nabavkom mitraljeza od 12,7 mm to vozilo pretvoreno u protivavionsku platformu.


Ova teza nema uporište u važećim međunarodnim sporazumima jer Regionalni sporazum o naoružanju dozvoljava policiji da ima borbena oklopna vozila sa naoružanjem kalibra 12,7 milimetra. Jedino ograničenje je broj od po 38 oklopnih vozila u svakom od dva entiteta koja čine BiH. Naoružana vozila slične klase (BOV M-86) od ranije imaju policije i RS i Federacije

BiH.


U poređenju sa BiH policijske snage Srbije poput Žandarmerije koriste naoružanje većeg kalibra. Pored mitraljeza, u arsenalu imaju protivavionske topove za vatrenu podršku 20 i 30 milimetara (BOV M11, BOV M15, Lazar 3 i Praga) i pešadijsko oružje svih kalibara, zaključno sa minobacačima od 120 milimetara.



bottom of page