top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Nastavak ogromnih ulaganja Rumunije u sistem odbrane

11/01/2024


Specijalne snage Vojske Rumunije na paradi u Bukureštu (foto: mapn.ro)

Rumunija će investirati oko 21 milijardu američkih dolara u sistem odbrane u 2024. godini, što je čak 45 odsto više nego što je taj istočnu sused Srbije potrošio za vojsku u prethodnoj godini.

 

Zvanični Bukurešt već neko vreme ulaže značajna sredstva u obnovu naoružanja i kapitalne infrastrukturne radove važnih vojnih objekata i baza i spada u prvih 6 članica NATO po udelu izdvajanja za opremu u vojnom budžetu. Prošle godine Rumunija je premašila smernice Alijanse da se za odbranu izdvaja 2% BDP i da udeo opremanja u vojnom budžetu bude 20%. Udeo u BDP je iznosio 2,44% a za opremanje je bilo opredeljeno 35,2% vojnog budžeta.


To je delimično posledica rata u Ukrajini ali i napora Rumunije da temeljno modernizuje oružane snage, što je proces koji je bio u zastoju u proteklih nekoliko decenija.


Kako navode mediji, Bukurešt će za 32 aviona F-35 Lajtning II potrošiti 6,5 milijardi dolara, dok će dodatnih 388 miliona biti utrošeno na 32 polovne letelice F-16, delimičnu modernizaciju i rezervne delove.


Rumunija je u okviru modernizacije vazduhoplovstva nabavila borbene avione F-16 (foto: Specijalne snage Vojske Rumunije na paradi u Bukureštu (foto: mapn.ro)

Što se tiče bespilotnih letelica, Rumunija će za gotovo 40 aparata izdvojiti više od 730 miliona dolara. Biće nabavljeno 18 turskih Bajraktara TB-2 za 321 milion i 21 tipa Watchkeeper X za 410 miliona dolara.


Osim toga, rumunskog ratno vazduhoplovstvo dobiće pojačanje i u vidu dva helikoptera Erbas H-215M za 150 miliona dolara, dok će mornarica dobiti dve podmornice vrednosti dve milijarde.

Mornarica će preuzeti po dve nove i modernizovane fregate tipa T-22, tri modernizovane raketne krstarice i nove tegljače.


Samohodni PVO sistem Gepard oružanih snaga Rumunije (foto: mapn.ro)

Tehnološki prilično zaostale tenkovske jedinice Rumunije biće ojačane bataljonom od 54 američka tenka Abrams M1A2 koji će Vladu te zemlje koštati nešto više od milijarde dolara.

 

Od ukupno sedam naručenih baterija raketnog sistema PVO Patriot do sada su stigle četiri, za šta je opredeljeno 3,9 milijardi dolara, dok će za 54 samohodnih višecevanih lansera raketa HIMARS, oko 160 raketa GMLRS, 54 ATACMS i 24 AFATDS biti potršeno 1,25 milijardi dolara.

Artiljerijske jedinice očekuju i 58 K9 samohodnih oruđa (1,92 milijarde dolara), dok će mehanizovani bataljoni primiti 377 borbenih vozila pešadije Pirana V za 1,6 milijardi.

 

Rumunija je nabavila američki PVO sistem Patriot (foto: mapn.ro)

Kopnena vojska biće ojačana za 1.059 lakih oklopnih vozila JLTV (916 miliona dolara) a planirana je nabavka i 16 američkih amfibijskih desantnih plovila AAVP-7A1, koja će koštati 120 miliona dolara.

 

Većina ovih planova je u poodmaklim fazama realizacije, iako će se neke od isporuka sprovesti tek za nekoliko godina. Osim nabavke naoružanja, Rumunija će uložiti znatna sredstva i u obnovu vojne infrastrukture.

 

Planirana su ulaganja u obnovu glavnog štaba multinacionalnih snaga za jugo-istok u mestu Sibiu, kao i u 57, 71. i 86. vazduhoplovnu bazu u Konstanci, Kampia Turziju i Borčei.

Comments


bottom of page