top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

NATO aktivirao borbenu grupu u Bugarskoj

5/10/2022

Američki vojnici na vežbi Platinasti lav 22 u okviru priprema za pokretanje borbene grupe Bugarskoj (foto: nato.int)

NATO je ovog meseca aktivirao u Bugarskoj novu multinacionalnu borbenu grupu jačine više od 1.000 vojnika. To je jedna od četiri nove borbene grupe za jačanje istočnog krila Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu. Komanda je poverena Italiji, koja će dati i najviše vojnika, a učestvuju i SAD, Bugarska i Albanija.

U formiranju grupe učestvuju i američke "Braon beretke" - vojni savetnici iz 4. brigade za podršku bezbednosnim snagama SFAB (4th Security Force Assistance Brigade), 42. mehanizovani bataljon Armije Bugarske i jedna četa oklopnih vozila Strajker iz Oružanih snaga SAD.


Rad na uspostavljanju borbene grupe počeo je u martu, kada su članice Alijanse odlučile da formiraju četiri nove borbene grupe u okviru Pojačane borbene budnosti - NATO eVA (Enhanced Vigilance Activity), a zbog ruskog napada na Ukrajinu.


Bugarski tenkovi T-72 na vežbi Platinasti lav 22 (foto: nato.int)

Vodeća i brojčano najmoćnija nacija biće Italija, čiji su pripadnici 31. jula krenuli sa logističkim delom kontigenta iz luke Bari ka Bugarskoj. Italijanski vojnici pripadaju 82. pešadijskom puku italijanske vojske, opremljeni borbenim vozilima pešadije Freća, sa topovima kalibra 25 milimetara i verzijama vozila sa minobacačima kalibra 120 mm i protivoklopnim raketama Spajk.


Amerikanci će od naoružanja koristiti oklopna vozila Strajker, a u okviru jedne čete nalaze se modeli sa mitraljezima Brauning 12,7 mm i iksrcnim pešadijskim odeljenjem, nosači minobacača 120 i 81 mm i komandna i sanitetska vozila.


Bugarska koristi oklopna vozila guseničare MT-LB sa teškim mitraljezima 12,7 mm i tenkove T-72 sa topovima 125 mm sovjetske proizvodnje.

Vežba Platinasti lav 22 u Bugarskoj (foto: nato.int)

Za sada nije saopšteno koje će jedinice i naoružanje doći iz Oružanih snaga Albanije. Otvorena je mogućnost da se borbenoj grupi pridruži još neka od zemalja članica NATO-a.

Na nedavno održanoj vežbi Platinasti Lav 22, pripadnici bugarske vojske, Amerikanci iz 3. oklopne brigade i pripadnici Irskog Kraljevskoj puka iz Vojske Velike Britanije uvežbavali su izvođenje zajedničkih vojnih operacija, taktiku, komunikaciju rad u multinacionalnom okruženju. Sve kao priprema za formiranje borbene grupe NATO-a.


Prethodno je još 2014. uspostavljeno Istureno borbeno prisustvo - NATO eFP (Enhanced Forward Presence) sa četiri borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.Komentáře


bottom of page