top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Nemačke haubice za mađarsku vojsku

30/04/2022

Nova nemačka samohodna haubica HX-3 (foto: rheinmetall-defence.com)

Mađarska privodi kraju pregovore sa nemačkim Rajnmetalom o kupovini samohodnih haubica HX-3 sposobnih da pogađaju ciljeve na daljinama preko 80 km. Time Budimpešta jača strateško partnerstvo sa nemačkom namenskom industrijom i dobija artiljerijsko oruđe najvećeg dometa u regionu.


Detalje pregovora obelodanio je mađarski komesar za razvoj odbrambenog sektora Gaspar Marot. Haubica koristi top L60 kalibra 155 mm sa pametnim projektilima dometa do 85 km. To je više od drugih sličnih oruđa u regionu uključujući srpsku Noru ili Aleksandra.


Haubica HX-3 proizvod je koncerna Rajnmetal MAN na istoimenoj kamionskoj šasiji 10x10 i dizel motorom MAN D26 sa 540 konjskih snaga i automatskim menjačem. Rajmental MAN pravi čitavu gamu taktičkih kamiona nove generacije pod oznakom HX-3 sa pogonom 4x4, 6x6, 8x8 i 10x10.


Nova haubica opremljena je potpuno zatvorenom oklopnom kupolom postavljenom na zadnjoj strani šasije kamiona. Koristi tehnologije poput tempomata, senzora za upozorenje izlaska iz trake i parcijalnog self-drajva.

Enterijer HX-3 (foto: twitter)

Ovim aranžmanom Mađarska dodatno ojačava strateško partnerstvo sa nemačkom vojnom industrijom.


Budimpešta je već naručila od Rajnmetala i KMV-a 44 tenka Leopard 2A7, 24 samohodne haubice PzH-2000, 218 modularnih borbenih vozila pešadije Links i 9 vozila za izvlačenje Bufalo.


Vrednost dosada ugovorenih poslova je preko dve i po milijarde evra, a u industrijskoj zoni u Zali otvorena je zajednička fabrika nemačkog Rajnmetala i države Mađarske za proizvodnju borbenih vozila Links.


Nabavke nove nemačke vojne tehnike deo su ambicioznog programa Mađarske za modernizaciju oružanih snaga pod nazivom "Zrinski 2026".


Nabavlja se isključivo nova oprema od eminetnih zapadnoevropskih ili američkih proizvođača uz otvaranje pogona u Mađarskoj.



bottom of page