top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Nemačka nabavlja dalekometne američke rakete vazduh-zemlja

22/03/2024

F-35 sa dve stelt krstareće rakete JASSM (foto: lockheedmartin.com)

Nemačko ratno vazduhoplovstvo naručilo je od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 75 krstarećih raketa velikog dometa u poslu vrednom čak osam milijardi evra, a tamošnji mediji to povezuju sa zabrinutošću zvaničnog Berlina da je sukob sa Rusijom u budućnosti neizbežan i da je potrebno ubrzati pripreme oružanih snaga.

Reč je o raketama AGM-158 JASSM-ER, čiji je procenjeni domet više stotina kilometara, što ih čini ekvivalentom raketnog sistema Taurus, čiju je isporuku Ukrajini nedavno odbacio nemački kancelar Olaf Šolc.

To što je Šolc odbio da pošalje Taurus Ukrajini, zbog straha da bi te rakete mogle biti korišćene za napade na centralnu Rusiju, odnosno teritoriju koja je bila pod ruskom kontrolom i pre 2014. godine, nije umirilo tamošnje medije koji su nastavili da špekulišu o tome pod kojim uslovima bi one ipak mogle da završe na istoku.

Postoji pretpostavka i da bi nabavka američkih raketa trebalo da bude neposredna zamena za rakete koje bi eventualno na taj način, direktno ili posredno, mogle da završe u Ukrajini.


F-16 lansira stelt krstareću raketu JASSM-ER (foto: dvidshub.net/Senior Master Sgt. Michael Jackson)

Informacija o nabavci tih raketa objavljena je par dana nakon što se nemački ministar odbrane Boris Pistorius zarekao da će učiniti sve da Bundesver u što kraćem roku bude spreman za rat, pre svega kroz ozbiljna povećanja ulaganja u nabavku i obnovu borbenih potencijala.

Takođe, vremenski korespondira sa narastajućim strahovima da bi dvogodišnji ukrajinski sukob mogao da u narednih pet do osam godina eskalira i pretvori se u otvoreni rat između Rusije i NATO zemalja.


U igri je ideja o formiranju takozvane "ringišpil razmene", koja podrazumeva da Nemačka pošalje svoje rakete Taurus u Veliku Britaniju a da London, u idućem koraku, ukrajinsku vojsku pojača slanjem svojih raketa Storm šedou, koje kijevske snage već uveliko koriste.


JASSM američkog ratnog vazduhoplovstva (foto: dvidshub.net/Airman 1st Class Susan Roberts)

Nemačke vlasti pokušale su da ospore takve pretpostavke ali su pojedini mediji, poput berlinskog Bilda, ostali pri tim tvrdnjama, pozivajući se na anonimne izvore koji navode da će nemačka Vlada potpisati ugovor sa proizvođačem američkih raketa do jeseni.

 

Raketa AGM-158 JASSM-ER se lansira sa platforme iz vazduha i nosi bojevu glavu težine 450 kilograma (1.000 funti). Proizvodi je američka kompanija Lokid Martin i u naoružanju američke vojske nalazi se od 2009. godine.

 

U međuvremenu, AGM-158 su nabavile i vojske Australije, Finske i Poljske. Osim Nemačke, za nabavku su zainteresovane i oružane snage Holandije i Japana.

 

Izrađuje se u nekoliko varijanti koja imaju proklamovani domet od nekoliko stotina kilometara (oko 370 km) a u stručnoj javnosti se špekuliše da bi ER varijanta, koju Nemačka želi da kupi, mogla da ima dometa od čitavih 925 kilometara.

 

Prva borbena upotreba rakete zabeležena je 2018. godine, u sirijskom građanskom ratu, kada se na meti našlo navodno postrojenje za proizvodnju hemijskog naoružanja pod kontrolom snaga predsednika te zemlje Bašara el Asada.



bottom of page