top of page
  • Writer's pictureMiodrag Marković

Nemačka testira nove PVO sisteme kratkog dometa u Ukrajini

13/12/2023


PVO sistem Skynex (foto: rheinmetall.com)

Nemački proizvođač Rajnmetal (Rheinmetall) isporučio je Ukrajini dva nova PVO sistema kratkog dometa koji još nisu uvedeni u naoružanje Bundesvera ni drugih zemalja, kako bi ih testirao u realnim borbenim uslovima.


Sistemi Skajneks (Skynex), zasnovan na automatskom protivavionskom topu švajcarskog proizvođača Erlikon (Oerlikon) MK3 kalibra 35 mm i Skajrendžer (Skyranger) kalibra 30mm, pokazuju snimci objavljeni na internetu, već su upotrebljeni u odbrani vojnih ciljeva u blizini Kijeva od napada ruskih bespilotnih letelica.


Kompanija Rajnmetal ranije je objavila da će do kraja godine Kijevu isporučiti dva sistema Skajneks, brzine paljbe do 1.000 granata u minuti i efektivnog dometa do 4.000 metara.


U borbenom kompletu su 252 granate a kratkotrajno može ispali 200 projektila u minuti.

Velika brzina gađanja važna je zbog gustine vatre u borbi protiv malorazmernih i brzih dronova koje Rusija svakodnevno koristi u napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu.


Skynex koristi top švajcarske proizvodnje (foto: rheinmetall.com)

Sistem je postavljen na kamion sa pogonom na sva četiri točka i prvenstveno je namenjen borbi protiv bespilotnih letilica i krstarećih raketa kratkog dometa a u tu svrhu koristi municiju od 35 mm sa programiranim dejstvom poznatu pod skraćenicom AHEAD - Advanced Hit Efficiency And Destruction.


Ta municija pokazala se mnogo isplativijom za uništavanje ciljeva poput bespilotnih letelica u odnosu na radarski vođene rakete poput onih sa takođe nemačkog PVO sistema IRIS-T koji je ranije ove godine isporučen ukrajinskim oružanim snagama.  


Procene kompanije Rajnmetal govore da je za uništavanje mete u vazdušnom prostoru sistemom Skajneks cena utrošene municije oko 4.000 evra, što je skoro 100 puta manje u odnosu na dejstva sistema poput IRIS-T.


Topom je moguće upravljati daljinski zahvaljujući Skajmaster (Skymaster) upravljačkom sistemu dok radar Erlikon X-TAR3D obezbeđuje trodimenzionalnu sliku situacije u vazdušnom prostoru sa dometom otkrivanja ciljeva od 20 do 50 kilometara.


Sistem Skajrendžer 30 koristi automatski top Eerlikon KSA kalibra 30 mm, dometa tri kilometra a brzine paljbe 1.200 metaka u minuti.Poput sistema Skajneks, koristi municiju koja se aktivira u blizina cilja.

bottom of page