top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Nemački Dingo na balkanskim putevima

09/06/2022

Vozilo Dingo 2 (foto: kmweg.de)

Nemačko ministarstvo odbrane doniraće po dva oklopna vozila Dingo 2 Vojsci Srbije (VS) i Vojsci Crne Gore (VCG). Provedene su pravne pripreme za donaciju i očekuje se da će vozila stići nova iz fabrike 2023. godine.


Obe vojske dobiće nova vozila u ambulantnoj varijanti za izvlačenje ranjenika iz rejona gde se vode borbena dejstva ili prevoz putem na kojem može da se očekuje zaseda.


Nemačka podrška vojnoj sanitetskoj službi VS može da se povede u vezu sa dugogodišnjim angažovanjem na zajedničkim zadacima u afiričkoj državi Mali. Tročlani medicinski tim VS sastavljen od jednog lekara i dva medicinska tehničara od decembra 2014. bio je u misiji EUTM Mali u sastavu nemačkog kontigenta.


Redovne smene na šest meseci rotirane su do 1. maja 2020. godine.U EUTM Mali takođe sa osloncem na nemački kontigent VCG je učestvovala je do marta ove godine. Jedan oficir je bio na dužnosti vođe logističkog tima za obuku pripadnika oružanih snaga Malija.

Sanitetska verzija vozila Dingo 2 (foto: kmweg.de)

Donacija vozila Dingo bila je jedna od tema na sastanku ministara odbrane Srbije i Nemačke Nebojše Stefanovića i Kristine Lambreht 5. maja. Tema nabavke vozila Dingo nije do sada pomenuta u zvaničnim informacijama ministarstva odbrane Crne Gore, ali u Programu rada tog resora za 2022. navodi se kao jedan od zadataka „realizacija donacije“ tih vozila.


Sada sanitetska služba VS ima samo nezaštićena motorna vozila. Izrađena su samo dva prototipa oklopnih vozila, ali davno u vreme SFRJ. Borbeno vozilo pešadije M-80A bilo je polazna osnova za namensko sanitetsko vozilo M-80A Sn za prevoz četiri ležeća ili osam sedećih ranjenika, dva bolničara i jednog medicinskog tehničara. Izrađen je kao prototip borbeno vozilo BOV-Sn predviđen za ukrcavanje istog broja ranjenika i pratilaca kao M-80A Sn.

Prototip sanitetskog oklopnog vozila BOV-sn (foto: Aleksandar Radić)

Početna proizvodna varijanta vozila Dingo 1 u naoružanju je nemačke vojske od 2000. godine. Jednu dekadu kasnije u jedinice je pristigao Dingo 2, usavršena varijanta koja se izrađuje na bazi šasije terenskog vozila Unimog U5000.


U izradi su dve podvarijnate koje se razlikuju po međuosovinskom razmaku. Nosivost kraće varijnate je 3,5 tone, a duže do 4 tone. Po zaštiti posade Dingo 2 se klasifikuje kao vozilo koje može da obezbedi preživljavanje direktne vatre iz automatskih pušaka i nailazak na minu.


To su tzv. MIne-Resistant Ambush Protected (MRAP) vozila koja su postala kod korisnika raširena i popularna u prethodne tri dekade asimetričnih ratova. Patrole i stalni zadaci na terenu gde su vojnici izloženi zasedama i zadaci u mirovnim misijama podstakli su razvoj velikog broja MRAP-ova.


Nemci su izradili prototip Ding 1 1995. godine pod snažnim utiskom borbi u Bosni. Preduzeće KMW u ponudi ima niz varijanti Dinga 2 od kojih je na tržištu najbolje prošla osnova na patrole i nadzor, zatim komandno vozilo, ambulantno, izviđačka platforma sa radarom, vozilo za izvlačenje itd.


Prema proizvođačkoj deklaraciji ambulantna varijanta koju će dobiti VS i VCG ima 13 kvadratnih metara zaštićenog prostora u koji mogu da stanu dva ranjenika na nosilima i medicinski pratilac.


Vozilo ima set za pružanje hitne medicinske pomoći. Maksimalna masa vozila iznosi do 12,5 tona. Pogon Dinga 2 je dizel motor snage 163 kW.


bottom of page