top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Nemački kamioni za KSB

13/03/2024

Kamioni MAN HX2 na Kosovu (foto: facebook.com/albini2017)

Kosovske snage bezbednosti (KSB) preuzele su 12. marta 15 kamiona MAN HX2 8x8. Deset primeraka palćeno je iz kosovskog budžeta, a pet je nemačka donacija. Primana namena tih vozila je logistička podrška za račun KBS – prevoz teških tereta za koji je zadužen Logistički bataljon.


Nemačka firma Rajnmetal MAN ima svoj pogon za vojna vozila koji izrađuje porodicu HX namenski prilagođenu taktičko-tehničkim zahtevima članica NATO i partnerskih zemalja. Polazna osnova tih projekata su civilni kamioni MAN TG.


U proizvodnji su modeli serije HX sa formulom pogona 4x4, 6x6, 8x8 i 10x10. Za KSB izabrana su vozila HX model 38.540 8x8 koja su u klasi nosivosti 21 tone. Iza kabine sa tri sedišta nalazi se dizalica za utovar i istovar tereta Multilift MSH-165-CL.

Nemačka donacija KSB-u (foto: facebook.com/albini2017)

Nemačka snažno podržava razvoj KSB zajedno sa Turskom i SAD. Ranije za KSB nabavljena su razna motorna vozila nemačkog porekla za prevoz ljudi i tereta i pešadijsko naoružanje firme Hekler und Koh.


Amerikanci su za KSB obezbedili laka borbena vozila M1117 i HMMWV. Turska je glavni izvor naoružanja za vlasti iz Prištine i KSB ima turske minobacače, borbena vozila, protivoklopne vođene sisteme i u skoroj budućnosti dobiće haubice.

bottom of page