top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Norveška donirala Severnoj Makedoniji 76 vojnih vozila

27/03/2024

Ukrcavanje norveške opreme za Armiju Severne Makedonije (foto: ommunikasjon.ntb.no)

Ministarstvo odrane Norveške doniralo je Armiji Severne Makedonije (ARSM) 36 terenskih vozila i 40 kamiona. U zvaničnoj informaciji o podršci partneru sa Balkana iz Osla su poručili da se to tehnika koje je predviđeno da se koristi za popunu pešadijskog bataljona deklarisanog za zadatke u okviru NATO. 


Indirektno to je podrška ukrajinskoj vojsci jer je ARSM dala velike količine sredstava ratne tehnike i municije za front, a Norvežani će Makedoncima obezbediti zamenu za sve što su dali.  Norveška vozila biće korisni dodatak jer su jeftinija i pogodnija za svakodnevne zadatke patroliranja na međunarodnim misijama u odnosu na nova složenija vozila JLTV. 


Norvežani su tehniku za ARSM remontovali pre primopresaje i pohvalili su se da su uložili puno truda da se vozile dostave u dobrom tehničkom stanju. U zvaničnoj informaciji navodi se da su za Makedonce izabrana vozila koja su relativno malo korišćena.

Ukrcavanje terenskih vozila i kamiona za ARSM (foto: ommunikasjon.ntb.no)

Makedonci će na duži vremenski period moći računati na resurse 36 terenskih vozila 4x4 Mercedes-Benc serije G model 240GD kod nas poznate kao Puh. Vozila su prilagođena za zadatke u Avganistanu, ali tamo nisu bila jer je cenjeno da je za složene bezbednosne uslove aktivnosti NATO potrebna balistička zaštita. Zato će ARSM dobiti odlično očuvana vozila sa postojem za mitraljez, bacačima dimnih kutija i vitlom. 


Za prevoz materijala ARSM  dobiće standardne vojne kamione firme Skania P93 formule pogona 4x4. Svih 76 vozila ukrcana su 25. marta u Norveškoj u brod koji će se iskrcati u Solunu i preostali deo puta donirana tehnika može da pređe svojim hodom. 

Kamioni Skania P93 deo su donacije za Severnu Makedoniju (foto: ommunikasjon.ntb.no)

Jedan od prioritenih zadataka ARSM je razvoj lakog pešadijskog bataljona odnosnog borbene grupe sa ojačanjima za zadatke u okviru NATO. Za tu jedinicu nabavljena su američka laka borbena vozila Oškos JLTV.


Makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska je na TV Sitel 21. marta potvrdila da je naručeno 96 JLTV od kojih je do sada primljeno u naoružanje 32 komada. Ove godine doći će šest komada, a ostala 2025. godine.

bottom of page