top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Nosilac "Branioca Evrope 21" na Balkanu: 53. pešadijska brigada SAD

19/05/2021

Američki ambasador u BiH obraća se vojnicima 2. bataljona 124. puka iz sastava 53. pešadijske brigade Nacionalne garde Floride po dolasku u Sarajevo (foto: U.S. Army/Staff Sgt. Jennifer Reynolds)

Američke oružane snage proveriće na velikoj vežbi "Branilac Evrope 21" sposobnosti za prebacivanje preko Atlantika pešadijske brigade sa ojačanjima. U delu vežbe koji se odigrava u jugoistočnoj Evropi predviđeno je da snage SAD podrže saveznicu iz pojasa Crnog mora i Balkana koju su napale neprijateljske snage, saznaje Balkanska bezbednosna mreža.


Na ovogodišnjoj vežbi taj zadatak ima 53. pešadijska brigada (53rd Infantry Brigade Combat Team) Kopnene vojske SAD koja je deo Nacionalne garde Floride.


Glavni deo "Branioca Evrope" u kojoj učestvuje ova jedinica je vežba "Trenutni odgovor 21" (Immediate Response 21) koja se odvija na teritoriji BiH, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije.


Ova brigada ima nešto više od 4.000 vojnika. Čine je tri laka pešadijska bataljona, izviđački skvadron i bataljoni sa minobacačima i vučnim haubicama. Te snage podržavaju inženjerijski bataljon i bataljon za podršku.


Brigada sa Floride nema svoje tenkove, višecevne lansere raketa, protivvazduhoplovnu odbranu, borbene i transportne helikoptere, niti višenamenske borbene avione. Sve to dolazi iz drugih jedinica vojski SAD i savezničkih zemalja koje joj pružaju kroz raznovrsne segmente vežbe "Branilac Evrope 21"


Cilj takve masivne vatrene i logističke podrške je da oslabi neprijatelja i omogući pešadiji lakšu pobedu.


Prema američkoj vojnoj doktrini podrška je ključna da kopnena brigada efikasno izvrši odbranu ili napad. Ona ne uključuje samo aktivnosti snabdevanja, smeštaja na terenu, održavanja i saniteta već i da svaki konvencionalni borbeni sistem podrži dejstvo pešadije.


Avioni čarter kompanije Atlas er prebacili su delove 53. pešadijske brigade Nacionalne garde Floride u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju (foto: dvidshub.net)

To uključuje američke višecevne lansere raketa HIMARS koji imaju bojeve glave dometa i do 300 kilometara. Ovi sistemi vežbaju u okviru "Branioca Evrope 21" u Letoniji i Nemačkoj.


Transportni helikopteri služe za brzi transport pešadije i artiljerije, tako da helikopter UH-60 Crni jastreb može da prenese haubicu M777 kalibra 155 milimetara. Oni su za potrebe ovogodišnje vežbe stacionirani na aerodromu Dubrava kod Tuzle i u Albaniji.


Ono što je novina i odudara od američkih vežbi prethodnih godina je masovna upotreba PVO: od lakih sistema Avenger do oruđa velikog dometa Patriot. Oni zajedno sa avijacijom kroz vežbu "Zvezdani vitez 21" (Astral Knight 21) pružaju zaštitu lukama i snagama angažovanih u "Trenutnom odgovoru 21".

Vežba "Zvezdani vitez 21": sistem Patriot na položaju Črni kal u Sloveniji (foto: twitter.com/USEmbassySLO)

Sistemi Avenger na vežbi "Branilac Evrope" na Balkanu dolaze iz 173. artiljerijske brigade PVO Nacionalne garde Ohaja. Tu jedinicu je u okviru Programa državnog partnerstva posetila Vojske Srbije (VS) 2009. Pre dve godine su na poligonu Šabla u Bugarskoj bili na istoj vežbi kad i jedinice PVO VS.


Zanimljivost je i transport 53. brigade i drugih snaga iz SAD. Vojnici su masovno transportovani civilnim avionima koji u slučaju ratu mogu da se koriste za prevoz trupa.


Oprema brigade je iz luke Džeksonvil u Floridi prebačena u Jadran brodom USNS Bob Houp. Sve vreme odvija se veoma živa saradnja sa američkim saveznicima iz NATO-a i Partnerstva za mir, pre svega sa zemljama čije će luke, aerodrome i vojne poligone korisiti Amerikanci na vežbi.

Tehnika 53. pešadijske brigade iz Floride u luci Džekonsvil pre ukrcavanja na transportni brod USNS Bob Houp koji će je prebaciti na Jadran (foto: US Army/Kimberly Spinner)

I na taj način ispunjava se jedan od glavnih ciljeva "Branioca Evrope", a to je unapređivanje interoperabilnosti Vojske SAD sa evropskim saveznicima.


Ova vežba je počela u maju i trajaće do juna. Okuplja oko 28.000 vojnika iz 26 država koji simultano vežbaju na oko trideset poligona. Najveći deo ovogodišnjih aktivnosti je na prostoru Balkana i regiona Crnog mora.


"Branilac Evrope" je godišnja vežba američke vojske čiji je cilj da podrži kolektivnu odbranu evropskih saveznika uz prebacivanje jedinica i tehnike iz SAD i da služi kao faktor odvraćanja od eventualnog napada. U parnim godinama fokus vežbe je na centralnoj i istočnoj Evropi, a u neparnim na Balkanu i rejonu Crnog mora.


bottom of page