top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Nova specijalnost u Vojsci Srbije: operatori borbenih dronova

29/03/2023

Kamikaza dron Hunter 2 (foto: edgegroup.ae)

Vojska Srbije uvela je u rodu artiljerije novu specijalnost "operatora za vođenje naoružanih bespilotnih vazduhoplova“ u skladu sa trendom uvođenja borbenih dronova u arsenale svetskih armija.


Do sada u naoružanje su uvedene letelice kineskog porekla CH-92A i CH-95 koje su u sastavu 353. izviđačke eskadrile i njima upravljaju iz zemaljske kontrole kabine piloti školovani za potrebe avijacije.


Zatim, u izviđačkim jedinicama koriste se dronovi malih dimenzija kao što su nemački Air Robot AR-100C poletne mase od 1,2 kg i proizvoda kineske firme DJI mase od 250 kg do 9,2 kg. Na tim dronovima korisni teret su dnevna i noćna kamera i na većim primercima laserski daljinomer.


U skoroj budućnosti najavljuje se uvođenje borbenih dronova i za njih je definisana nova specijalnost jer su postali efikasno sredstvo vatrene podrške koje se koristi kao zamena za konvencionalnu artiljeriju. Ukrajinci su 6. februara prvi u svetu definisali jedinice naoružane dronovima kao poseban rod oružane sile.


Za vreme izložbe naoružanja IDEX 2023, Abu Dabi posetio je predsednik Aleksandar Vučić sa zvaničnicima iz ministarstva odbrane i vojne industrije i za to vreme potpisan je ugovor sa emiratskom firmom EGDE za nabavku dronova-kamikaza.


Ukrajina je prva u svetu definisala jedinice naoružane dronovima kao poseban rod oružane sile (foto: twitter.com)

Prema Vučićevim rečima nabavka tih dronova koštaće 200 miliona evra vanbudžetskog novca. U to vreme najavljeno je da će dronovi da uđu u naoružanje Vojske Srbije pre kraja 2023. godine što nije ostvareno, ali sudeći po formalno-pravnim promenama pripreme za formiranje novih jedinica su u toku.


Za vreme IDEX 2023 pomenuto je da će dronovi-kamikaze da uđu u sastav Mešovite artiljerijske brigade, jedinice iz garnizona Niš. U njoj su bila dalekometna vučna oruđa istočnih kalibara 152 mm i 130 mm i divizion višecevnih lansera raketa 262 mm i 128 mm. Od 2020. do 2023. formiran je i popunjen samohodni divizion sa 18 oruđa M-15 (Nora-B52) u NATO kalibru 155 mm.


Na raznim smotrama naoružanja u poslednjih godinu dana predsednik Vučić je najavljivao da će se povećati broj samohotki i u Nišu 14. februara rekao je da kada vojska bude imala 100 Nora biće „pristojno naoružana“.


U brigadi je 37 vučnih haubica 152 mm M- 84 za koje je najavljeno da će se prepraviti u samohodna oruđa. U perspektivi u naoružanje se uvodi i novi višecevni lanser raketa Tamnava sa raketama 262 mm i 128 mm.


Osim tih sistema cevne i raketne artiljerije brigada će imati dronove-kamikaze kao novo sredstvo vatrene podrške.


Trend uvođenja borbenih dronova primetan je u svetskim armijama pod snažnim utiskom iskustava iz rata na Kavkazu 2020. godine i rata u Ukrajini koji se vodi od februara 2022. godine.
Comentarios


bottom of page