top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Nove narudžbe JLTV - Severna Makedonija se pridružuje CG i Sloveniji


23/10/2019

JLTV se smatra naslednikom popularnog Hamvija koga na prostoru bivše Jugoslavije koriste Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH (foto: oshkoshdefense.com)

Novo američko borbeno vozilo JLTV neobično dobro se prodaje na prostoru bivše Jugoslavije. Ugovorene su nabavke za Sloveniju i Crnu Goru, a uskoro će ih naručiti i Severna Makedonija.


Kako saznaje Balkanska bezbednosna mreža uskoro će ugovor za nabavku potpisati Ministarstvo odbrane Severne Makedonije koje namerava da nabavi 151 JLTV-a u periodu do 2024. godine, a zatim u sledeće četiri godine još 98 vozila.


Podgorica, Ljubljana i Skoplje su ugovorile posao kroz direktne pregovore ministarstava odbrane sa Pentagonom koji je u ime korisnika zaključio narudžbine sa proizvođačem firmom Oškoš (Oshkosh).


To je uobičajena procedura u Pentagonovom programu direktne prodaje stranim zemljama poznatom po skraćenici FMS (Foreign Military Sale). U pregovorima se susreću samo predstavnici ministarstava i zaključuje se na nivou vlada sa dokumentom pod nazivom Pismo o nameri i saglasnosti (LOA - Letter of Offer and Acceptance).


Taj model nabavke trebalo bi da obezbedi povoljnije cene i garancije za kvalitet proizvoda, ali i potencijalno se uračunava Pentagonova finansijska podrška koju će na primer dobiti Severna Makedonija.


Ministarstvo odbrane Crne Gore 23. oktobra potpisalo je ugovor za nabavku 67 JLTV o čemu je Balkanska bezbednosna mreža već pisala. Prvih 20 komada najavljeno je da će ući u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primerci stići će iz fabrike u ruke korisnika do 2023. godine. Crnogorsko ministarstvo je objavilo tačnu cenu svih JLTV vozila – 36.165.105 dolara.


Obzirom na praksu da se nabavke kroz FMS iskažu tačno u dolar verovatno će biti objavljeno koliko koštaju makedonska JLTV.


Za sada okvirno u Dugoročnom planu razvoja operativnih sposbnosti Severne Makedonije od 2019. - 2028. godine predviđeno je po jedan milion evra za pojedinačno vozilo.


Prema zahtevima za popunu oružanih snaga predviđeno je da se vozila koriste u varijantama za prevoz i vatrenu podršku, komandovanje, izviđanje, izvlačenje i medicinsku evakuaciju i jedan broj vozila imaće protivoklopne vođene rakete.


Ministarstvo odbrane Slovenije prvi je naručilac JLTV posle Pentagona.


Pismo o nameri i saglasnosti potpisano je 12. oktobra 2018. za 38 komada. Cena je 15.688.704 evra bez PDV za vozila, obuku, rezervne delove i zavisne troškove, ali na to mora da se doda 11.336.283 evra takođe bez PDV za borbene stanice Kongsberg M153 koje mogu da aprihvate, po proceni potreba, mitraljez 7,62 mm ili 12,7 mm ili automatski bacač granata 40 mm. Prva tranša JLTV planirana je da uđe u naoružanje 2021. godine. Zato će Crna Gora biti prvi korisnik JLTV na svetu posle Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.


Tržište za JLTV u skoroj budućnosti biće veliko jer se radi o vozilu koja je namenski projektovano kao zamena za visokomobilno terensko vozilo HMMWV. Ceni se da se sada širom sveta koristi preko 240 hiljada HMMWV u šezdesetak zemalja (uključujući Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu).


Veći i složeniji JLTV u prvom talasu zameniće varijante HMMWV koje su zaštićene pancirnim pločama, a radi se o više od polovine svih primeraka tog vozila.


U borbu za tržište uključile su se i firme koje za JLTV proizvode različito naoružanje i izraelski Rafael koji je u Sloveniji juna ove godine pokazao kako izgleda lansiranje sofisticirane protivoklopne vođene rakete SPIKE LR sa daljinski upravljane borbene stanice na krovu JLTV.


Pred učesnicima susreta korisnika SPIKE lansirane su dve rakete na metu, stari tenk, udaljen 2,3 kilometra. Jedan projektil bio je u infracrvenom modu za gađanje u uslovima ograničene vidljivosti i noću, a drugi u dnevnom modu. Slovenački zvaničnici su tada potvrdili da planiraju da jedan vod JLTV koriste kao lovce tenkova.


Takođe Severna Makedonija planira da ima JLTV u protivoklopnoj nameni. Kada se nabave ta vozila jedna četa tenkova T-72 koja je sada u aktivnost sastavu biće prevedena u rezervu zajedno sa još dve čete koje su od ranije konzervirane.



 

Lektura i korektura: Dalmoš

bottom of page