top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Novi komandant udarne jedinice srpskog vazduhoplovstva

09/03/2020

Avioni J-22 "Orao" 98. vazduhoplovne brigade (foto: Igor Salinger/vs.rs)

Udarna jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije dobila je novog komandanta.

Pukovnik Zoran Prodanović postavljen je na čelo 98. vazduhoplovne brigade (vbr) koju čine tri eskadrile na aerodromima Lađevci i Niš naoružane Orlovima, novim borbenim helikopterima Mi-35M, H145M, Gazelama i transportnim helikopterima Mi-8.


Informacija o smeni dosadašnjeg komadanta pukovnika Dejana Vasiljevića koji je komandovao brigadom od 2017. nije objavljena. Ranija praksa u informisanju javnosti bila je da se objavi promena na dužnostima za koje je predviđeno da se oficiri postavljaju i smenjuju predsedničkim ukazom jer su predviđene za generalske činove.


Mesto komadanta 98. vbr ranije je bilo formacijsko mesto za čin pukovnika. Pravilnikom koji je potpisao ministar odbrane Aleksandar Vulin 18. decembra 2019. propisano je da komandant 98. vbr ima čin brigadnom generala. Prema Zakonu o Vojsci Srbije na formacijska mesta za koja je propisan čin generala oficiri se postavljaju i razrešavaju ukazom predsednika.


Za personalnu promenu u 98. vbr saznalo se posredno kroz izveštaj u poseti ministra Vulina bazi Lađevci 3. marta kada je prvi put pukovnik Prodanović predstavljen kao komandant.


Dosadašnji i novi komandant 98. vbr su piloti Orla. Presedan je da da je otišao mlađi, a postavljen stariji oficir – Prodanović je rođen 8. jula 1966. godine, a Vasiljević 17. juna 1968. godine.


Prema Zakonu o Vojsci Srbije Prodanović na svoj sledeći rođendan morao bi da ide u penziju jer je predviđeno da oficirima čina pukovnika profesionalna služba prestaje po sili zakona sa navršene 54 godine života i 40 godina penzijskog staža. Prodanović kada postane brigadni general može da ostane u službi još jednu godinu, ali zakon dozvoljava i do dve godine produžetka preko zakonskog limita.


Prodanović je postao pilot 1989. godine u 38. klasi nekadašnje Vazduhoplovne vojne akademije (VVA). Od početne dužnosti bio je pilot u 98. brigadi koja je u to vreme imala komandnu i dve eskadrile na aerodromu Petrovac u Makedoniji, a jednu eskadrilu na aerodromu Lađevci.


Prodanović je leteo na jurišnom avionu Orao u 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili. Sa jedinicom je "prekomandovan" na Lađevce februara 1992. godine kada su se federalne oružane snage povuke iz Makedonije na sever.


Novinari koji su se bavili vojnim temema poznavali su Prodanovića jer je dugo bio zadužen za informisanje javnosti. Na dužnostima u štabu 98. vbr došao je do mesta zamenika komandanta.


bottom of page