top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Novi srpski divizion za kineske rakete

17/03/2022

Kineski PVO sistem FK-3 (foto: militaryleak.com)

U sastavu 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije formira se nova jedinica pod nazivom 2. raketni divizion za koju je predviđeno da koristi kineski sistem FK-3.


Ulazak u naoružanje novog tehničkog sredstva koje ranije nije korišćeno u Vojsci Srbije traži organizacijske pripreme i birokratske poslove kao što je definisanje formacijskih elemenata jedinice koja je u formiranju.


Mora da se odredi naziv, rang i čin za određena mesta. U Službenom vojnom listu broj 6/2020. navedena su neka nova formacijska mesta koja se pripisuju 2. raketnom divizionu za PVD.


Ranije, od reorganizacije 250. brigade 2007. godine postojali su 1. i 2. divizion koje su činile baterije starog sistema Neva-M. U međuvremenu, 2020. preimenovan je 2. u 3. divizion jer je pod tom oznakom u odbrani od NATO 1999. oborio dva američka aviona.


Sada FK-3 ne ulazi u jedan od ta dva divizona kao zamena. Sa novom tehnikom formira se nova jedinica sa ranije korišćenom numeričkom oznakom. Da se radi o pripramama za prijem FK-3 može da se zaključi iz korišćenja skraćenica iz engleskog jezika u definicijama nekih formacijskih mesta.


U kineskoj odbrambenoj industriji za izvozne proizvode koristi se engleski za pripremu raznih tehničkih priručnika i oznake delova sistema. Razlozi su praktične prirode jer kinesko pismo ne bi bilo prihvatljivo za korisnike od Latinske Amerike do Dalekog istoka i sada Srbije.


Zato se kao nove pozicije u Vojsci Srbije navode komandir odeljenja osmatračkog radara (TTDR – Target Tracking Detection Radar ) iz komandne baterije 2. raketnog diviziona.


U sastavu baterije navodi se da će postojati komandno-računarsko odeljenje sa skraćenicom koja ne pripada našem jeziku - CCV (verovatno se odnosi na Command and Communications Vehicle). Zatim u bateriji su i odeljenje osmatračkog radara (TDR – Target Detection Radar) i primopredajno odeljenje (RV –Receiving Vehicle ).


Nabavka FK-3 ugovorena je 2019. i plaćena je avansno.


Predsednik Aleksandar Vučić je u razgovoru za TV Tanjug 19. februara najavio da će stići naoružanje iz Kine. Istog dana na mitingu u Merošini rekao je da "Narod hoće da imamo snažnu vojsku, da Srbiji niko nijednog sekunda ne može da zapreti. Za nekoliko dana ćete videti koliko je Srbija danas snažnija, obradovaćemo vas nekim sistemima koji su medju najsavremenijim u svetu. Nikada više Srbija neće biti lak plen bilo kome".


Zatim je dva dana kasnije ponovio najavu da nešto stiže i to je precizirao 25. februara.


Obzirom da je prethodnog dana počeo rat u Ukrajini možemo da pretpostavimo da zato planirani prevoz posebnog tereta iz Kine nije počeo tog dana.


Avion pogodan za prevoz gabaritnog tereta je Antonov 124 koji poseduju samo ruska i ukrajinska preduzeća. Cenimo da je početak rata iznenadio zvanični Beograd i da se očekivalo da će prevoz FK-3 da se obavi sa iznajmljenim Ruslanima. Sada se verovatno traži (ako nije pronađeno) alternativno rešenje.



bottom of page