top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Novi život helikoptera policije Severne Makedonije

27/06/2021

Remontovani AB 212 policije Severne Makedonije (foto: Dragan Cvetić)

Policija Severne Makedonije dobila je sa remonta jedan srednji helikopter AB 212, a tokom leta pridružiće mu se i jedan laki AB 206 Džet Rendžer. Radovi provedeni u Švedskoj obuhvatili su zamenu motora, avionike i ostalih vitalnih agregata i delova. Očekuje se da će na slične radove otići i treći makedonski Bel modela 412.


Obnovom resursa Belova stvorena je osnova da se možda konačno ostvari godinama najavljivani plan da policija prepusti Armiji Severne Makedonije dve velike letelice iz porodice Mi-17.


Policija osim tri Bela ima jedan Mi-17V-5 koji je remontovan u zavodu Moma Stanojlović u Batajnici 2018. Na remont su poslata dva komada. Sa njih su skinuti svi agregati, poslati u Rusiji i posle remonta vraćeni su u Srbiju. Oba Mi-17V-5 prošla su probne letove i preletala su kući na aerodrom Petrovac. Kasnije je 2020. jedan uništen u udesu.


Oznake makedonske policije nosi i jedan Mi-171 koji će uskoro na remont u zavod LOM u Pragu u Češkoj. U isti zavod otići će na remont i dva vojna Mi-8MT.


U činjenici da se prema posebnom državnom poduhvatu provodi istvoremeno remont dva vojna i jednog policijskog helikoptera možda je poruka da se razmišlja o racionalizaciji resursa.


Naime, policijska jedinica Severne Makedonije u jednom trenutku postala je snažna. U bezbednosno složenim devedesetim godinama imali su AB 212 i AB 206 nasleđene iz bivše Jugoslavije. Pred albansku oružanu pobunu 2000. policija je ojačana sa jednim Belom 412EP koji je donirao Tajvan za nagradu Makedoncima za priznanje njihove samostalnosti.

Kokpit remontovanog AB 212 policije Severne Makedonije (foto: Dragan Cvetić)

Pritisak Kine je naveo Skoplje na odustajanje od prepoznavanja Tajvana kao samostalne države, ali Bel 412 ostao je u policiji taman na vreme za akcije u suzbijanju oružane pobune 2001.


Prošle dekade makedonska policija razvijala je snažne paravojne jedinice koje su neodoljivo podsećale na iskustvo Srbije sa crvenim beretkama. Glasine kažu da to nije slučajnost jer su neke ideje doneli instruktori i savetnici koji su nekada bili deo resora državne bezbednosti Srbije.


Kako bilo, 2008. nabavljena su dva Mi-17V-5 i dva Mi-171. Zatim je formirana u tajnosti jedinica sa četiri drona Hermes 450 izraelske firme Elbit Sistem koja je makedonske Mi-17 modernizovala za složene zadatke po noći i u složenim meteorološkim uslovima.


Političke promene 2017. kao jednu od posledica imale su prilagođavanje zadataka bezbednosnog sistema vrednostima EU.


Čišćenje ostataka starog režima jedan je od razloga za gašenje jedinice dronova koja je prvo prestala da leti i kasnije pred kraj prošle godine prema izvorima Balkanske bezbednosne mreže Elbit je uzeo tri preostala drona.


U međuvremenu Armija Severne Makedonije ostala je bez dobrog dela nekadašnjih resursa.


U perspektivi vlasti su jasno stavile do znanja generalima da se računa na tehniku koja će biti nabavljena od partnera iz NATO i naručena su američka borbena vozila JLTV i Strajker kao početak duboke modernizacije.


Sredinom ove dekade na redu su potrebe avijacije, a do tada moraće da se koriste postojeći resursi koji su skromni. Provedeni su redovni remonti po poslednji put za mašine proizvedene u SSSR ili nešto kasnije u Rusiji.


U Kanausu u Litvaniji 2017. remontovana su dva Mi-17, a 2018 iz Ukrajine sa remonta su stigla dva Mi-8MT i dva Mi-24V. Sada na remont idu preostala dva mi-8MT i to će biti sve što će imati Armija Severne Makedonije od tehnike za avijaciju.

Letačka obuka helikopterskog skvadrona pri vazduhoplovnom VING-u Armije Republike Severne Makedonije (foto: arm.mil.mk)

Zato potencijalno preuzimanje dve mašine iz policije puno znači za vojnu avijaciju jer sa osam Mi-8/17 može da se planira redovna obuka, učešće na vežmaba i ostalim aktivnostima u ovoj dekadi do dolaska nove tehnike i nešto kasnije dok se ne provede potpuna preobuka i osvajanje nekih savremenih letelica.


Za sada policija ima svoja dva Mi-17, ali remontovani Belovi biće oslonac jer su na remontu dobili novi život. Model 212 je stara letelica proizvedena 1978. po Belovoj licenci u italijanskoj firmi Agusta. Tri AB 212 koristi policija Srbije, ali oni su par godina mlađi od makedonskog.


Njihov AB 212 ima oznaku MAP 7751 u policijskoj evidenciji na remontu u Švedskoj firmi Patria na aerodromu Arlanda-Štokholm dobio je nova dva motora PT6T-3D snage po 930 kW kakve ima noviji Belov model 412.


Instrumentalna tabla je modernizovana i novina je savremeni instrument Garmin GTN 750 koji se koristi za navigaciju i komunikaciju i podatke prikazuje na velikom ekranu u kabini. Ugrađena su dva GPS i prikaz pokretne karte.


Redizajnirane su pilotske i teretna kabina u kojoj po normi ima mesta za do 13 putnika. Zamenjena su stara stakla od pleksiglasa i skije, ugrađeno je novo vitlo, FRIES (FAST ROPE INSERTION & EXTRACTION SYSTEM) sistem sa užadima za brzo iskrcavanje i ukrcavanje pripadnika protivterorističkih.


Lista modifikacija je duga i zato su radovi potrajali – od decembra 2019. do povratka AB 212 u makedoski vazdušni prostor 24. juna 2021. U firmi Patria još uvek se radi na remontu Džet Rendžera, veterana koji je proizveden još 1973. i koji će da leti još dugo.


Ako se ostvari plan da se svi Mi-17 koncentrišu u Armiji Severne Makedonije u policiji ostaće najmanje tri vrlo korisne letelice od kojih su dve srednje klase i jedna laka. U policiji ne kriju ambiciju da nabavke još savremenih helikoptera, ali za sada siguran oslonac su Belovi.


Identičanu tehniku ima Crna Gora jer njihova policija takođe koristi po jedan Belov model 412, 212 i 206 Dzet Rendžer i to se čini da je razuman broj za male države.



bottom of page