top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Novo borbeno oklopno vozilo iz Priboja

31/01/2020

U fabrici FAP u Priboju u izradi je funkcionalni model novog borbenog vozila koje po odlikama može da se svrsta u tzv. MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Reč je vozilima srazmerno velikih dimenzija čija balistička zaštita daje šanse posadi i ukrcanim vojnicima da prežive nailazak na minu i dejstva iz zasede uključujući ručne raketne bacače.


Domaći projekat po uzoru na svetska rešenja biće izrađen na šasiji standardnog vojnog terenskog vozila.


Izabran je FAP 2228 formule 6x6 i nosivosti šest tona koji je jedna u novina u naoružanju Vojske Srbije (VS). Razvoj tog vozila završen je 2013. kada je prototip predan na završne provere i dve godine kasnije potpisan je akt u usvajanju u naoružanje. Nulta serija je predata VS 2018. godine. U osnovnoj varijanti u konfiguraciji koja se popularno naziva "sandučarom" FAP 2228BS/AV može da prevozi 24 vojnika u teretnom prostoru.

Novo MRAP vozilo biće izrađeno na šasiji FAP 2228 (foto: Yugoimport.com)

Vozilo zaštićeno čeličnim pločama biće MRAP koji može da zaštiti prevoz ukrcanog odeljenja. Skraćenica koja je postala oznaka posebne kategorije borbenih vozila nastala je u SAD 2007. kada su za potrebe snaga angažovanih u ratu protiv terorizma u Avganistanu i Iraku naručena efikasna rešenja koja su trebala da povećaju šanse za preživljavanje vojnika u patrolama i zaštiti konvoja, baza i naselja.


Uzor su bila rodezijska i južnoafrička vozila iz sedamdesetih godina koja su bila prepoznatljiva po nebično velikim dimenzijama i robusnosti. Na bazi terenskih vozila i komercijalnih kamiona projektovane su od SAD do Turske i Rusije desetine modela vozila MRAP.


U Srbiji u kategoriju MRAP može se svrstati prvi model Lazara BVT 8808-SR MRAP iz 2008. godine.


Vozilo je predviđeno za prevoz 10 vojnika koji su unutar zaštićenog tela sedeli okrenuti prema velikim prozorim od balistilčkog stakla i mogli su gađati iz puškarnica.


Razvoj borbenog vozila za VS krenuo je dalje prema konvencionalnim rešenjima oklopnih vozila 8x8 sa boljom zaštitom i neovisnim vešanjem, ali i na Lazaru 3 sačuvani su prozori i puškarnice karakteristične za MRAP.


Lazar 3 sada ulazi u naoružanje pešadijskih bataljona VS, ali za sada je izrađeno samo šest vozila 2016. koja su u 41. bataljonu i uskoro se očekuje sledećih šest vozila za 21. bataljon. Samo 12 vozila ekvivalent su jedne čete, a VS ima osam pešadijskih bataljona sa po tri čete.


Čak ako se preoružanje predviđa samo za prioritetne jedinice razmeštene na jugu Srbije dinamika proizvodnje Lazara 3 veoma je niska.


Vreme potrebno za izradu i cena možda su neki od razloga zbog koga se razvoj domaćeg borbenog vozila sada vraća nazad na MRAP koji može da se za manje para proizvede u većoj količini u saradnji klastera koji čine FAP, proizvođač šasije FAP 2228 i finalista i Zastava-Tervo zadužena za izradu balističkih ploča.

bottom of page