top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Obazrivo jačanje saradnje


12/06/2019


Vežba "Obazrivi vuk 2019" (foto: mod.gov.rs)

Vežbe oružanih snaga Srbije i SAD u maju i junu pod nazivom "Obazrivi vuk 2019" i "Platinasti vuk 19" ukazuju da se i pored političkih turbulencija vojna saradnja dve zemlje nastavlja i obazrivo jača.


Partnerstvo oružanih snaga dve zemlje pod pritiskom je dnevne politike od početka 2018. Mediji su tada izvestili o problemima tadašnjeg načelnika generalštaba Vojske Srbije (VS) generala Ljubiše Dikovića da pribavi američku vizu sa službeno putovanje. Javnost nije saznala da je Ministarstvo odbrane Srbije zbog toga prekinulo školovanje kadrova preko američkog programa vojnog obrazovanja IMET (International Military Education and Training).


U svetlu napetosti između Vašingtona i Moskve potencijalni novi povod za zahlađenje odnosa bilo je učešće ruskih oružanih snaga na vojnoj paradi u Nišu 10. maja ove godine i najavljene nabavke novih borbenih sistema ruske proizvodnje za Vojsku Srbije. Međutim, nastavak zajedničke obuke znak je da se u Pentagonu u osnovi pozitivno gleda na budući razvoj odnosa sa Vojskom Srbije.


Tako je po prvi put održana bilateralna vežba vojnih policajaca Srbije i SAD. Zajednička aktivnost odvijala se od 13. do 24. maja pod nazivom "Obazrivi vuk 2019" u bazi "Jug" kod Bujanovca.


Amerikanci će se vratiti u istu bazu par nedelja kasnije kako bi učestovovali u vežbi "Platinasti vuk 19" koja se održava od 3. do 19. juna. Na toj redovnoj godišnjoj vežbi osim domaćina iz Srbije i oružanih snaga SAD koji vode obuku učestvuju vojske Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Velike Britanije.


S obzirom da je "Platinasti vuk" uhodana međunarodna aktivnost koja je prvi put održana 2014. godine, bilateralna vežba "Obazrivi vuk" predstavlja novitet u saradnji.


Obe vežbe posebno su korisne za Vojsku Srbije jer se radi o upotrebi vojne policije u multinacionalnim operacijama. Uvežbanost vojske za takve zadatke važna je za Srbiju koja već godinama u svetu uživa ugled aktivnog učesnika u mirovnim misijama UN i EU. Pored toga za oružane snage Srbije vežbe sa Amerikancima su prilika da saznaju nešto više o iskustvima vojske koja je stalno u ratu od 2001. godine.


Iskustva sa vežbe "Obazrivi vuk"

Vežba "Obazrivi vuk" u bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" kod Bujanovca je prva takva zajednička aktivnost jedinica vojne policije dve zemlje i biće održana i naredne godine, pre svega zbog odličnih utisaka njenih učesnika.


Rukovodilac vežbe pukovnik Miroljub Petronijević iz Komande kopnene vojske za Balkansku bezbednosnu mrežu objašnjava da je "Obazrivi vuk" pomogao da se vojnici obe zemlje uvežbavaju za učešće u operacijama podrške miru u multinacionalnom okruženju.


"Vežba je koncipirana tako da u slučaju nekog zajedničkog angažovanja Vojska Srbije i vojske SAD mogu da izvrše jednu od misija održavanja mira u svetu. Mi imamo deklarisanu jedinicu ranga voda u našim bataljonima vojne policije, koja je osposobljena za izvršavanje zadataka u skladu sa NATO standardima, naravno u misijama koje imaju mandat Ujedinjenih nacija" kaže pukovnik Petronijević.

Vežba "Obazrivi vuk 2019" (foto: vs.rs)

On je dodao da su srpski vojnici proverili svoju obučenost tako što su gađali iz naoružanja američke vojske poput pušaka M-4 i puškomitraljeza M-249 Minimi. Takođe i Amerikanci su imali prilike da gađaju iz srpskog naoružanja koristeći automatske puške M-21 i puškomitraljeze M-84.


"Konkretno, povećana je fizička pripremljenost ljudstva. Znate, Amerikanci koji su učestvovali na vežbi su jako mladi, vojnici imaju po 21 ili 23 godine. Mi smo se vratili u ono vreme kada su i naši vojnici regruti bili veoma mladi i koji su izneli sve one ratove", objasnio je pukovnik Petronijević.


On dodaje i da Amerikanci nemaju sve specijalnosti u jedinicama vojne policije, a koje postoje u jedinicama Vojske Srbije, jer se u SAD vojna policija ipak više koristi kao borbena formacija, a ne za održavanje reda i mira u zoni operacije.


Poručnik Kejsi Meknikolas, komandir voda vojne policije SAD na vežbi kaže da je njegova jedinica koja pripada 18. brigadi vojne policije američke kopnene vojske, imala prvenstveni zadatak da uspostavi dobre profesionalne odnose i razmeni iskustva sa jedinicama vojne policije Vojske Srbije.


"U pogledu taktike, jedna stvar je bila veoma zanimljiva i korisna za moju jedinicu. To je kontrola mase i suzbijanje nereda. Mi to učimo na osnovnoj obuci, ali u operativnim jedinicama nema mnogo uvežbavanja te vrste", objašnjava poručnik Meknikolas i dodaje da su srpski vojnici odlični domaćini.


Inače, na vežbi su pripadnici Vojske Srbije bili i "markiranti" odnosno za potrebe vežbe su bili demonstranti i imali su zadatak da provociraju vojne policajce Srbije i SAD, gađaju ih trulim voćem, brašnom, jogurtom, polivaju vodom- sve u cilju stvaranja što realnije vežbe i pripreme za potencijalnu mirovnu operaciju.


"Za mene kao mladog vođu jedinice bilo je dragoceno da vidim kako kontrolisati jedinicu u jednok takvoj haotičnoj situaciji", objasnio je poručnik Meknikolas koji ima 24 godine.

Prema njegovima rečina za američki vod vojne policije je važno to što su imali prilike da rade sa jednom stranom armijom, većina vojnika u jedinici ovo je prva vežba sa stranom vojskom. Američka 18. brigada vojne policije je od osnivanja 1966. godine stacionirana u Nemačkoj i nalazi se pod Evropskom komandom Oružanih snaga SAD.


Jedan od iskusnijih učesnika vežbe zastavnik prve klase Nebojša Jovanović, prvi podoficir u 1. četi, 3. bataljona vojne policije, koji je bio jedan od glavnih instruktora na vežbi, kaže da je obuka koncipirana tako se obrade taktike, tehnike i procedure koje koriste pripadnici vojne policije u mirovnim operacijama.


"Uvežbavali smo obezbeđenje baznog kampa, kontrolu masovnog okupljanja, blokadu i pretres određenih objekata i prostora, patroliranje u zoni operacije, obezbeđenje konvoja, rad na stalnom i privremenom kontrolnom punktu. Kolege iz američke vojske su nam pokazale medicinsku evakuaciju povređenih. Mi smo njjih upoznali sa istraživanjem mesta zločina, upotrebom službenih pasa, protivdiverzionom zaštitom i upotrebom sredstava prinude", objašnjava zastavnik Jovanović.


Prema njegovim rečima srpski vojnici su pokazali kako izvršavaju svoje zadatke a Amerikanci svoju taktiku, tako da su svi mogli da uporede svoja znanja i nauče nešto novo.


"Nama ovo znači jer je prilika da naučimo nešto novo, način rada i nova iskustva, kao i da vidimo dobre i loše strane onoga što mi radimo. Takođe, vidimo i stepen svoje borbene osposbljenosti u odnosu na američku vojsku", zaključio je zastavnik prve klase Nebojša Jovanović.


Na vežbi "Obazrivi vuk 19" učestvovalo je 193 srpska i 22 američka vojnika. Oni su prema scenariju vežbe činili ojačanu multinacionalnu četu vojne policije, sa temom i zadatkom "Operacija očuvanja mira".


U vežbi su učestovali i pripadnici drugih jedinica Kopnene vojske, kao i dva helikoptera sa posadama iz Ratnog vazduhoplovstva.


Značaj baze "Jug" i saradnja sa SAD

Baza "Jug" i susedni poligon "Borovac", nedaleko od Bujanovca čine jedinistveni prostor koji je u toku cele godine, gotovo svih 365 dana, ispunjen različitim vrstama obuka i vežbi za mirovne misije. Osim Vojske Srbije, ovde godišnje prođe višestotina pripadnika stranih armija, pre svega na vežbi "Platinasti vuk", koja se održava od 2014. godine.


Vežba "Platinasti vuk 15" (foto: marines.mil/Sgt. Derrick Irions)

Baza "Jug" je strateški važno mesto za smeštaj nekoliko jedinica ranga bataljona iz 4. brigade kopnene vojske, kao i za snage zadužene za kopnenu zonu bezbednosti i obezbeđenje administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.


Jedan deo baze je i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije, sa objektom za smeštaj, komandom, savremenim učionicama, kabinetima i centrom za simulacije koji se pre svega koriste za obuku vojnika koju idu u mirovne misije pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.


Poslednjih godina značajna sredstva za ovaj centar izdvojile su SAD, pre svega kupovinom savremene opreme, donacijom motornih vozila, a pripadnici inženjerijskih jedinica radili su na uređenju poligona "Borovac", a uskoro bi trebalo da se završi savremeno simulaciono strelište za bojevo gađanje kod obližnjeg sela Vrtogoš. Pentagon je donirao inžinjerijske mašine za četu iz Prokuplja koja će biti deklarisana jedinica za multinacionalne operacije.

Poligon Borovac je intenzivno korišćen za velike vežbe Vojske Srbije "Morava 2016" i "Vek pobednika 1918-2018".


Vojna saradnja Srbije i SAD smatra se kvalitetnom i otvorenom. Dve vojske u bazi "Jug" organizuju od 2014. godine multinacionalnu vežbu "Platinasti vuk", sa Mađarskom i SAD organizuje se vežba "Komšije" a srpski vojnici su više puta bili na američkim poligonima u Nemačkoj na velikim vežbama.


Dugoročna saradnja postoji i kod inženjerijskih jedinica i to baš u Bujanovcu, a 2017. sanitetski timovi Srbije i SAD imali su zajedničku akciju u Angoli. SAD su Vojsci Srbije donirale oklopna vozila HMMWV, razne simulacione softvere a najduže traje projekat "Humanitarna asistencija" sa Nacionalnom gardom Ohaja u okviru kojeg su obnovljene škole i predškolske ustanove širom Srbije.


Oklopna vozila HMMWV danas se nalaze u upotrebi u Specijalnoj brigadi, 3. brigadi i Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

bottom of page