top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Oklopna vozila Miloš dobiće i Kobre

08/05/2024

Jedinica Kobre (foto: mod.gov.rs)

Odred vojne policije specijalne namene Kobre u svom inventaru uskoro će imati borbena vozila Miloš naoružana sa daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm. Na listi zadataka te jedinice na prvom mestu su zaštita važni ličnosti i objekata od posebne važnosti.  Neobično je da telohranitelji koriste vozilo klase mase 14 tona. Doduše u prošireni krug zadataka ulaze protivteriristička i protivpobunjenička dejstva za koja može da se koristi Miloš.


Ministarstvo odbrane januara 2021. godine pohvalilo se da je prvih 10 Miloša uvedeno u naoružanje i to u 72. brigadu za specijalne operacije. Zatim su Miloši viđeni u 63. padobranskoj brigadi. Jedan novi lot tih vozila je nezavršen poslan iz fabrike Borbeni složeni sistemi na vežbu Vihora 24 koja je održana ovog meseca. Nova vozila prikazana su kao deo tehnike vojne policije. 


U 72. brigadi i 63. brigadi ranije su koristili samo terenska vozila jer su po prirodi zadataka to jedinice za koje nije pogodna teža tehnika. Prvi presedan bilo je uvođenje američkih vozila  HMMWV u 72. brigadu i zatim su došli i Miloši.  Odred Kobre osim Miloša dobiće i HMMWV sa turelama za zaštitu nišandžije O-GPK. Nabavljeni su direktno od proizvođača američke firme AM-Dženeral.

Vozilo Miloš na proslavi dana Kobri (foto: mod.gov.rs)

Vozni park Kobri sad ačine razna luksuzna putnička vozila za pratnju zvaničnika, terenska vozila kao što su Tojotin Hajlaks i Lend Kruzer, Misubiši Pajero, Leksusi  i Mercedesi G-klase uključujući blinde Puh G500 V8 B6 .


Na nedavnoj proslavi dana jedinice prikazan je Miloš, ali sa provizornim nazivom Kobri i prekrivenom registarskim brojem, verovatnmo zato da se ne bi videlo da se radi o primerku iz neke druge jedinice koji je pozajmljen samo za prikaz pred zvanicama. 


Uskoro će Kobre dobiti svoj prvi Miloš prema izjavi za novi broj magazina Odbrana zamenika komandanta jedincie potpukovnika Predraga Veličkovića. On je najavio i uvođenje novih vozila HMMWV. 


Javno preduzeće Jugoimport-SDPR razvilo je Miloš koji serijski proizvodi njihova sestrinjska firma Borbeni složeni sistemi. Vozilo ima osam sedišta. Pokreće se američkim motorom Kamins ISB 300 snage 300 KS. 

bottom of page