top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Operativno ispitivanje oklopnog transportera M-21

29/02/2024

Oklopni transporteri M-21 (foto: mod.gov.rs)

U 11. pešadijskom bataljonu u Pančevu koriste se borbena vozila M-21 4x4, prva koja su do sada primećena u borbenim jedinicama Vojske Srbije (VS). Do sada  su izrađeni prototip 2021. godine i nulta serija od 10 komada tog vozila borbene mase 15 tona koje prevozi dva člana posade i odeljenje od osam pešadinaca.


Na prednjem delu vozila je oznaka fabrike FAP iz Priboja koja je nosilac prozivodnje u saradnji sa fabrikom Zastava TERVO iz Kragujevca. Osnova za M-21 su stara borbena vozila vojne policije M-86 (BOV-VP) izrađena u mariborskom TAM-u 1980-tih godina. 


Sada prolaze kroz duboku modernizaciju i na telo se posatvljaju dodatne zaštitne ploće. Jedna od novina je zamena motora F6L413F od 110 kW sa novi  dizel motorima. Na prvom M-21 bio je to motor OM 906LA od 210 kW, ali u međuvremenu američki motori porodice Kamins izabrani su kao uniformno rešenje za sva borbena i neborbena vozila u VS koja dolaze iz domaćih fabrika. Zato su za M-21 za serijsku proizvodnju izabrani Kamins ISB 6.7 od 210 kW. 


Prvi M-21 imao je daljinski kontrolisanu borbenu stanicu, ali prevladao je stav da se ide na jeftinije rešenje i zato su primerci iz nulte serije uključujući one koje ima 11. bataljon dobili jednostavnu turelu sa mitaljezom 12,7 mm samo sa bočnom zaštitom za nišandžiju.


Odnos cena-efikasnost je primarni za program preoružanja pešadijskih bataljona na M-21.  Do sada su svih osam pešadijskih bataljona VS imali samo nezaštićena terenska vozila. Zatim su u četiri bataljona uvedena borbena vozila Lazar 3 8x8 i to deset komada za po jednu četu.


Na osnovnu skorašnjih najava predsednika Aleksandra Vučića i njegovog bliskog saradnika pomoćnika ministra odbrane Nenada Miloradovića više se neće proizvoditi "mitraljeski" Lazar 3 i nastaviće se sa tim programom, ali u varijanti Lazar 3M sa daljinski kontrolisanom turelom sa topom 30 mm.


Na prikazu naoružanja u Nišu 14. februara rečeno je da se planira nabavka 78 komada takvih vozila. To će rešiti problem popune četiri bataljona, ali ostala su još četiri i za njih verovatno je izabrano jeftinije rešenje od vozila 8x8 – ona će da koriste M-21 4x4 i prikaz obuke na tim vozilima u 11. bataljonu je potvrda da su sada na poslednjim proverama u borbenoj jedinici i sledi uvođenje u naoružanje. 

bottom of page