top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Oružje iz ex YU na ukrajinskom ratištu

15/03/2022

Na svežim snimcima sa ukrajinskog ratišta vidljive su automatske puške M70AB2 proizvedene u fabrici Zastava Oružje u Kragujevcu. Karakteristični su preklopni kundak, nišan za gađanje trombolonskom minom i drveni rukohvati i obloga cevi po kojima se Zastavini modeli automatskih pušaka razlikuju od ostalih derivata velike porodice Kalašnjkova.


Različite jedinice i različita mesta gde su nastali snimci ukazuju na to da se ne radi o nekim pojedinačnim primercima koji su ilegalno došlo su Ukrajine već paketu naoružanja. Neka od zemalja regiona poseduju Zastavine automatske puške i cenimo da je izvor te pošiljke u okviru podrške NATO za naoružavanje Ukrajinskih snaga bezbednosti.


Zvaničnih informacija o tome ko je šta poslao nedostaje verovatno zbog očekivane ruske negativne reakcije.

Obuka ukrajinskih vojnika na bacačima RPG-76 Komar, u pozadini puške M70 (screenshot: YouTube)

Hrvatska je jedina potvrdila da se u njenom paketu pomoći nalazi pešadijsko naoružanje uključujući automatske puške i puškomitraljeze i municiju za četiri pešadijske brigade.


Zvanično izveštaj sa sednice Vlade kaže da je predlog odluke po pomoći poverljiv i da je razmatran na zatvorenom delu sednice održane 28. februara.


Pod pritiskom novinara nakon sednice Vlade neke podatke o tome šta se šalje izrekao je lično ministar odbrane Mario Banožić. Hrvatski mediji bavili su se analizom da li se radi o automatskim puškama hrvatske proizvodnje VHS, ali one su u kaliburu 5,56 mm koji nije široko korišćen u Ukrajini.


Jedan od dobrovoljaca u ukrajinskoj vojsci sa puškom M70 (izvor: twitter)

Zato se čini primerenijim situaciji da su poslane stare puške M70AB proizvedene u jugoslovenskoj eri jer su u kalibru 7,62 mm za koji Ukrajinci imaju velike rezerve municije. Zatim, M70AB2 nije perspektivna za članicu Nato i Hrvatska vojska prelazi na VHS i 5,56 mm.


Naoružanje koje se prikuplja iz članica NATO dostavlja se Ukrajincima uglavnom preko Poljske jer iz raznih zemalja avioni sa posebnim teretom lete do poljskih baza.


Za Zastavu nije problem ustanoviti poreklo automatskih pušaka jer je formirana arhivska baza po fabričkim brojevima za svaki komad naoružanja koji je iz Kragujevačke fabrike izašao od kraja sedamdesetih godina.


Za Srbiju je važno da može da pokaže da se ne meša u rat u Ukrajini i da nikoga ne snabdeva sredstvima ratne tehnike i municijom u kontekstu vojne neutralnosti.


Prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u ratnom plenu ruskih jedinica iz Donbasa našli su se primerci minobacačkih mina M73 kalibra 60 mm sa oznakama koje jasno ukazuju da su proizvedene u Krušiku u Valjevu u trećem kvartalu 2016. godine.


Taj izvoz se podudara sa izveštajem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za promet naoružanja 2017. u kojem se navodi izvoz 2005 komada sredstava, očigledno minobacačkih mina, u vrednosti 171.594,86 američkih dolara na osnovnu sertifikata krajnjeg korisnika izdatog u Ukrajini.


Na snimcima odbrane Kijeva vidi se i minobacač M57 kalibra 60 mm za koji nije poznato kako je tamo došao.


bottom of page