top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Podmlađivanje srpskog vojnog vrha

27/04/2024


Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije podmladila je komandni kadar i generalski kor, pokazuju zvanični podaci. U vojni vrh sada dolaze ljudi koji su na početku karijere, kao mladi oficiri učestvovali u borbenim dejstvima 1998. i 1999. godine.


Novi komandant Komande za obuku general major Zoran Nasković, na tu dužnost dolazi sa mesta komandanta Prvi brigade Kopnene vojske. Rođen je 1971. godine, dok je prethodni komandant KzO 1968. godište.


Nasković spada u oficire sa najviše trupnog iskustva u Vojsci Srbije i sve dužnosti koje je imao u karijeri bile su vezane za obuku i komandovanje. Završio je Vojnu akademiju, smer oklopno-mehanizovane jedinice 1994. godine. Bio je komandir voda i čete, i komandant bataljona u 243. mehanizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije iz Uroševca. Vanredno je unapređen u čin kapetana 1999. godine, a 2001. godine u vreme sukoba na jugu Srbije odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena. Komanda za obuku zadužena je u miru za osnovnu i specijalističku obuku vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i podoficira. U ovoj celini Vojske Srbije nalaze se i Teritorijalne snage sa 7 rezervnih brigada i u slučaju mobilizacije oni čine nešto manje od polovine brojnog stanja vojske. Jedan od najodlikovanijih aktivnih oficira Vojske Srbije.


Novi komandant Garde Vojske Srbije pukovnik Željko Furundžić po funkciji je i ađutant predsednika Republike. Na mesto komandanta Garde dolazi sa funkcije zamenika komandanta 72. brigade za specijalne operacije gde je i proveo celu dosadašnju karijeru. Rođen je 1974. godine, dok je dosadašnji komandant bio 1969. godište. Završio je Vojnu akademiju 1997. godine i učestvovao je u oružanim sukobima. Učestvovao je i u međunarodnoj vojnoj saradnji sa specijalnim jedinicama drugih zemalja, kao što su Rusija i SAD. Odlikovan je 10 puta za učešće u borbenim dejstvima i dobre rezultate u radu. Završio je sve nivoe komandanog usavršavanja u Vojsci Srbije, i prošao sve komandne dužnosti od komandira voda vojne policije. Takođe, jedan od najodlikovanijih aktivnih oficira Vojske Srbije.


Novi komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić na novu funkciju dolazi sa mesta zamenika komandanta iste jedinice. Rođen je 1973. godine, a prethodni komandant je 1968. godište. Nikolić je Vojnu gimnaziju 1992. i Vojnu akademiju 1996. godine. Prve oficirske dužnosti obavljao je u 549. motorizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije iz Prizrena. Kasnije je obavljao komandne dužnosti u Centru za obuku Vojske Srbije u Leskovcu, gde je bio i komandant Centra i rezervne Jablaničke brigade. Njegova zvanična biografija govori da je kroz celu karijeru napredovao postupno i uvek je obavljao dužnosti trupnog oficira.


Novi komandant Prve brigade brigadni general Jovica Matić  na novu funkciju dolazi sa mesta zamenika komandanta Komande za obuku. Matić je rođen je 1976. godine, a prethodni komandant Zoran Nasković je 1971. godište.  Završio je Vojnu akademiju 1999. godine i najveći deo karijere proveo je u jedinicama Vojne policije. Bio je načelnik Kriminalističko istražne grupe i načelnik Uprave Vojne policije. Trenutno je najmlađi general u Vojsci Srbije ( U Ministarstvu odbrane mlađi su brigadni general Slavko Rakić i direktor VBA general major Đuro Jovanić). Vojni sindikat Srbije optuživao je Matića da je učestvovao u prikrivanju činjenica o uzrocima smrti starijeg vodnika Dejana Stojkovića tokom vojne vežbe na Pešteru u junu 2021. godine. Matić se tada nalazio na čelu Kriminalističko-istražne grupe Vojne policije.


Novi komandant Treće brigade je pukovnik Vladan Milosavljević, međutim do trenutka objavljivanja objavljena je samo kratka biografija. Pukovnik Vladan Milosavljević je rođen 27. jula 1972. u Raški. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1995. godine. Završio je Vojnu akademiju 1995. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2012. i Generalštabno usavršavanje 2017. godine. Obavljao je dužnost načelnika Odeljenja za operativne poslove Komande Kopnene vojske.


Brane Krnjajić unapređen je iz čina brigadnog u general majora. Na dužnosti je zamenik Komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Rođen je 24. decembra 1969. u mestu Autun. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1992. godine. Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju 1992. godine, Komandno-štabno usavršavanje 2008, Generalštabno usavršavanje 2014. i Visoke studije bezbednosti i odbrane 2020. godine. Na dužnosti je zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Obavljao je i dužnost komandanta 204. vazduhoplovne brigade i dugogodišnji je nastavnik letenja na avionu Mig-29. Poznat je po tome što je i posle medicinske granice od 50 godina života, nastavio da aktivno leti u supersoničnoj avijaciji gde spada avion Mig-29.


U čin brigadnog generala unapređena su dvojica pukovnika iz RV i PVO.

Novi brigadni general Novica Gogić je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva od jula 2023. godine. Rođen je 13. aprila 1975. u Užicu i u profesionalnoj vojnoj službi je od 1997. godine. Završio je Vojnu akademiju, Komandno štabno i Generalštabno usavršavanje. Obavljao je sve oficirske dužnosti počev od tehničara sistema, što mu je bila prva dužnost. Jedan od retkih oficira koji je pre dužnosti komandanta bio i načelnik štaba i zamenik komandanta u brigadi. Među odlikovanjima se nalaze medalja za učešče u borbenim dejstvima 1999. godine i medalja za učešće na međunarodnim združenim taktičkim vežbama.


Brigadni general Milan Elenkov je na dužnosti komandant 204. vazduhoplovne brigade od jula 2023. godine. Rođen je 8. decembra 1972. u Dimitrovgradu. Završio je čuvenu Vazduhoplovniu vojnu gimnaziju u Mostaru i zatim Vazduhoplovnu vojnu akademiju. U profesionalnoj vojnoj službi je od 1995. godine. Magistrirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Komandano štabno usavršavanje završio je u Americi, a Generalštabno u Školi nacionalne odbrane u Beogradu. Pilot aviona Mig-29. Obavljao je dužnosti načelnika štaba i zamenika komandanta 204. vazduhoplovne brigade. Međutim, na nivou eksadrile bio je referent za operativne poslove i obuku, ali ne i komandant ili zamenik komandanta. 


Vojska Srbije sada je dobila nove generale i visoke oficire koji su rođeni 70-ih godina. Takođe, vojni vrh čine generali “starijih” generacije. Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović rođen je 1967, njegov zamenik general potpukovnik Želimir Glišović 1965, komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović 1966, a komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general potpukovnik Duško Žarković 1968. godine. 

bottom of page