top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Poleteo prvi mađarski teški transporter Embraer KC-390

27/02/2024


Mađarska je naručila dva KC-390 (foto: honvedelem.hu)

Prvi teški transportni avion Embraer KC-390, koji je za potrebe Ratnog vazduhoplovstva

Mađarske proizveden u Brazilu, obavio je prvi test let a očekuje se da će biti isporučen kupcu tokom ove godine.


Mađarska je od Embraera naručila dva primerka KC-390 Milenijum, a piloti i tehničari koji će

prihvatiti novu tehniku već se nalaze na obuci u trening centru te kompaije. Prethodno je objavljeno da će Mađarska od švedske kompanije SAAB nabaviti još četiri borbena višenamenska aviona JAS-39 Gripen (u C i D varijanti) kako bi dopunila brojno stanje eskadrile od 14 aviona koji služe od 2008. godine.


Plan je da se tokom ove godine ovlada upotrebom letelice KC-390 i zbog činjenice da postoji

velika potreba za vojnim transportnim avionima, naročito nakon što je pre nekoliko godina ta

zemlja, nakon 46 godina upotrebe, rashodovala poslednji primerak čuvenog sovjetskog

transportera An-26.


KC-390 sa oznakama mađarskog vazduhoplovstva (foto. honvedelem.hu)

Nova tehnika iz Brazila u mnogome prevazilazi An-26, koji ima znatno manji dolet i kapacitet za transport, pa će ubuduće KC-390 morati da obavlja i neke zadatke koji su daleko ispod letelice tog renomea.


Poređenja radi, nosivost An-26, koji je između ostalog u regionu održavao vezu i sa mađarskim kontigentom KFOR-a na Kosovu i Metohiji, iznosi oko 5,5 tona dok nova letelica ima nosivost korisnog tereta od čak 26 tona.


Po pitanju doleta takođe je teško porediti dva aviona iz različitih epoha i klasa, ali treba

pomenuti da brazilski avion ima mogućnost i dopune u vazduhu, kao i neke druge karakteristike koje nisu svojstvene ostalim transportnim letelicama.

Naime, za Embraerov KC-390 može se reći da je prva prava leteća bolnica. Za razliku od drugih transportnih aviona koji mogu da budu prilagođeni potrebama medicinske evakuacije, ovaj avion je prvi koji ima izvorno ugrađena nosila u unutrašnjost, prostor za izvođenje hirurških zahvata i nešto što se, uslovno rečeno, može smatrati mobilnom jedinicom intenzivne nege.


KC-390 ispred Embraerovog pogona u Brazilu (foto: honvedelem.hu)

Jedan od dva mađarska KC-390 biće izrađen upravo u toj varijanti, što će severnim susedima Srbije pružiti nove mogućnosti u oblasti vojnog vazdušnog transporta.


Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije u letu prvog KC-390 sa mađarskim oznakama. Na trupu aviona, obuhvatno obojenog u svetlo sivu boju, piše Mađarsko ratno vazduhoplovstvo a na motoru letelice, krilu i ispod kabine evidencijski broj 610. Navodno je prvi let trajao četiri sata.


Kada stigne u Mađarsku, KC-390 će u transportnoj avijaciji služiti zajedno sa dva primerka

Erbas A-319 i jednim Falkonom 7X. Mađarska će tako, posle Brazila i Portugala, postati treća zemlja korisnik tog aviona.


Nabavku te transportne letelice razmatraju još i Austrija, Češka, Holandija i Južna Koreja.

Proizvođač tvrdi da su dosadašnji avionu u brazilskoj i portugalskoj službi već "upisali" 11.500 sati leta uz ispravnost od oko 80 odsto.

bottom of page