top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Poljska kupuje dronove Skaj Gardijan

30/01/2024

Skaj Gardijan ima veliku autonomiju letenja, domet i nosivost (foto: ga-asi.com)

Sve je bliže potpisivanje ugovora Poljske i SAD o kupovini borbeno-izviđačkih dronova MQ-9B Skaj Gardijan. Poljska od oktobra 2022. koristi slične dronove MQ-9A Riper za izviđanje na svojim istočnim granicama, i uzela ih je na lizing od proizvođača, američke kompanije Dženeral Atomiks.


Korišćenje dronova u Poljskoj doprinelo je unapređenju sposobnosti ovih letelica, jer je kompanija naučila nove lekcije o taktici upotrebe letelica i bezbednosnom okruženju u Istočnoj Evropi, naveo visoki zvaničnik Dženeral Atomiksa tokom sajma UMEX u Abu Dabiju.


Prema rečina predsednik kompanije Dženeral Atomiks Aeronautički sistemi, sporazum o prodaji dronova Poljskoj je sve bliži.


Poljska vlada želi da kupi dronove MQ-9B pre svega zbog velike autonomije letenja, dometa i nosivosti. Maksimalna brzina je 390 kilometara na čas, autonomija letenja je veća od 30 sati i spoljni teret je maksimalno 2.155 kilograma na 9 nosača. To mogu da budu laserski navođene bombe ili protivoklopne rakete. 


Skaj Gardijan leti na srednjim visinama (foto: .ga-asi.com)

MQ-9B svrstava se u kategoriju MALE ( Medium Altitude Long Endurance - Srednja visina Duga izdržljivost ), jer lete na srednjim visinama van dometa lakih prenosnih sistema protivvazduhoplovne odbrane, a mogu dugo da ostanu u vazduhu.


Dron može da se koristi za sve vrste taktičkih i strateških zadataka. To su pre svega izviđanje na velikim daljinama, osmatranje udaljenih lokacija, gađanje ciljeva na zemlji i vodi, prenos radio veze i elektronsko ratovanje. 


Prošle godine Dženeral Atomiks je ponudio Ukrajini dva drona MQ-9A Riper po simboličnoj ceni od jednog dolara, ali ta ponuda koja je i dalje aktuelna nije dobila odobrenje Stejt Departmenta. 


Na sajmu UMEX predstavnici ukrajinske odbrambene industrije rekli su medijima da je elektronsko ometanje ruske vojske predstavlja najveći problem za dronove Oružanih snaga Ukrajine.


Skaj Gardijan (foto: ga-asi.com)

Sa druge strane, predstavnici proizvođača navode da sve vipe pažnje poklanjaju tehnici oblažavanja posledica elektronskog ometanja.


Ukoliko kupi MQ-9 Poljska će biti prva zemlja članica NATO na istočnom krilu koja poseduje ove dronove.


Trenutno, MQ-9A leti u vazduhoplovstvim SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije.


Bespilotna letelica MQ-9A i MQ-9B nastale su na osnovu dobro poznatog Predatora MQ-1 koji je korišćen u bombardovanju Republike Srpske i SR Jugoslavije 90-ih godina.

bottom of page