top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Ponos ex YU industrije podmornica Tisa u Beogradu

07/12/2023

Podmornica Una u Tivtu (foto: Aleksandar Radić)

Mala diverzantska podmornica P-911 Tisa koja je sada muzejski izložak privremeno smešten na Ušću uskoro će proći restauraciju i građani će moći da vide jedan od najsloženijih proizvoda jugoslovenske vojne industrije.

Ministarstvo odbrane Srbije pokrenulo je proceduru za izbor ponuđača koji će izvesti potrebne radove u svojoj radionici i kasnije je prebaciti do lokacije gde će da bude stalno izložena. Rok za izvršenje usluge je 15. april 2024. godine. Do tada biće odabrano mesto gde će se podmornica nalaziti u dogovoru između resora odbrane i grada Beograda.

Prema zahtevima ministarstva podmornica mora da prođe kroz radove kojima će da bude dovedena u stanje približno vremenu kada je bila u flotnoj listi.

Unutrašnjost podmornice Una (foto: Aleksandar Radić)

Podmornica P-911 koja je u Beogradu jedna je od šest komada identične klase sagrađenih za Jugoslovensku ratnu mornaricu 1980-tih godina. U to vreme to su bile podmornice koje su interesovale vodeće ratne mornarice sveta koje su se trudile da pribave informacije o njihovim taktičkim i tehničkim odlikama. Primarna namena klase 911 je prevoz do šest diverzanata.

Oni su kada izađu iz podmornice iz komora smeštenih na nadgrađu uzimali ronilice R-1 za brzi prevoz do objekta dejstva i morske mine.

Podmornice dužine 19,52 m imale su površinski deplasman od 79,58 t i podvodni od 90.27 t. Dobina ronjenja bila je 105 m, a granična dubina 120 m. Pored mesta za diverzante u podmornicu su bila četiri člana posade.

Pre građanskog rata bile su u sastavu 88. flotile podmornica u ratnoj luci Lora. Izvučene su u Crnu Goru i ostale su u flotnoj listi. Crna Gora kada je postala samostalna država 2006. godine nasledila je podmornice koje su zvanično od novembra 2006. godine oglašene za suvišne i ponuđene su na prodaju. Nije pronađen novi korisnik i 2009. krenulo se u proceduru predaje podmornica za muzejske zbirke.

Detalji unutrašnjosti podmornice Una (foto: Aleksandar Radić)

Politički korektna zamisao bila je da se bez naknade po jedna dodele Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u znak sećanja na tradicije zajedničke ratne mornarice i zato što je klasa 911 građena združenim radom jugoslovenskih preduzeća. Hrvatska je odbila da uzme ponuđeni poklon jer smatra da su sve podmornice i ratni brodovi njena imovina ako su 1991. godine bili u jedinicama stacioniranim u ratnim lukama i sidrištima na hrvatskoj obali.

Slovenci su se postavili pragmatično i uzeli su podmornicu P-913 Zeta koja je izložena u muzeju vojne istorije u mestu Pivka. Odlično restauirana podmornica je omiljeni izložak posetiocima koji plaćaju obilazak njene unutrašnjosti – pored osnovne karte od 12 evra za odrasla lica treba dodati još 5 evra da se vidi kako su se osećali podmorničari u P-913.

Jedna takođe restauirana podmornica P-912 Una izložena je u Zbirci pomorskog nasleđa u Tivtu, ali može da se gleda samo sa otvorenog prostora. U Herceg-Novom biće izložena P-916 Vardar.


Hrvatska ratna mornarica je zatekla P-914 Soča na remontu, ali bez znatnog dela uređaja. Prošla je kroz modifikacije i od 1996. godine bila je u hrvatskoj flotnoj listi do povlačenja iz službe 2001. godine. Još uvek se čuva na suhom.

Podmornica P-911 Una došla je do Beograda zahvaljujući agilnosti udružena Podmorničar koje su osnovali i vode nekadašnji pripandici 88. flotile. Prevezna je juna 2018. godine iz Crne Gore na kamionu i od tada se čuva na Ušću unutar prostora koji koristi Rečna flotila Vojske Srbije.


bottom of page