top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Posle Banja Luke i Sarajevo nabavlja tri helikoptera

26/01/2022

Bell 412 verovatni je izbor letelice za MUP Kantona Sarajevo (foto: bellflight.com)

U budžetima za 2022. predviđeno je da vlasti u Sarajevu nabave tri helikoptera. U zvaničnim obrazloženjima naglašava se prvenstvena namena podrške civilnom društvu, ali se ne može oteti utisku da je reč o svojevrsnom odgovoru na formiranje policijske jedinice u Banja Luci sa tri helikoptera Ansat.


Višenamenska primena zvanično je obrazloženje za nabavku tri letelice koje će dobiti dve nove jedinice u Sarajevu, jedan za potrebe MUP Kantona Sarajevo i dva za Federalnu upravu civilne poslove (FUCZ).


Prošle godine MUP Republike Srpske primio je dva primerka Ansata, a preostali treći očekuje se uskoro. Helikopterska jedinica (HJ) deo je Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Osim policijskih zadataka očekuje se da će Ansati prevoziti povređene i obolele.


U Federaciji sa druge strane za sada leti samo jedan helikopter u državnom vlasništvu - četrdesetak godina Bel 206 Džet Rendžer III antiterorističke jedinice policije.


Sada će i MUP Kantona Sarajevo formirati jedinicu koja će imati jednu letelicu. Za tu nabavku predviđeno je 24.091.000 konvertibilnih maraka (oko 12,317 miliona evra).

MUP Republike Srpske kupio je tri helikoptera Ansat (foto: vladars.net)

Prošle jeseni planirano je da se ove godine obezbedi samo novac za pokretanje nabavke, ali u međuvremenu odlučeno je da se ubrza procedura i glavnina novca zatražena je odmah.


U predlogu budžeta koji će kantonalni parlament imati na dnevnom redu 31. januara je iznos od 17.091.000 maraka (oko 8,7 miliona evra) u ovoj godini. Preostali novac biće podmiren iz budžeta za sledeće dve godine.


Na sednici kantonalnog parlamenta 30. novembra prošle godine ministar unutrašnjih poslova Admir Katica koji se od 2019. snažno bori za formiranje policijske HJ najavio da je da je potrebno da to bude dvomotorac koji može da se koristi na planinskom terenu i za gašenje požara.


Prema njegovim najavama kada se budžet odobri biće pokrenut postupak nabavke i navodni ni jedan izbor nije favorizovan. Sarajevski mediji tvrde da postoji plan da to bude Bel 412 .


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini ući će u proces nabavke dva helikoptera i dva aviona Ertraktor AT-802. Za početnu fazu u budžetu je predviđeno 30 miliona maraka (oko 15,4 miliona evra).


Plan je da se formira avijacijska jedinica u sastavu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) primarno za protivpožarnu zaštitu. To je nesumnjivo namenski zadatak za avione AT-802 koje u regionu koriste Hrvatska vojska, Makedonska Direkcija za zaštitu i spasavanje i Crnogorska policija.


Helikopteri će biti višenamenske letelice potencijalno za razne namene podrške državnim organizacijama.


Jedan Long Rendžer koji je bio u policiji pre rata od 1992. do 2010. leteo je u Srbiji i vraćen je u Sarajevo. NIkada nije ponovo poleteo iako je u više prilika pokretana inicijativa da se dovede u letno stanje i koristi u FUCZ.


bottom of page