top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Priština hoće 246 Džavelina

11/01/2024

Protivoklopni sistem Džavelin (foto: dvidshub.net)

Stejt Department prosledio je u proceduru Kongresu SAD zahtev vlade u Prištini za kupovinu 246 protivoklopnih projetila Džavelin i 24 lansirne jedinice. Nabavkom Džavelina, Priština nastavljaju sa jačanjem protivoklopnih sposobnosti koje je počelo 2023. nabavkom turskih raketa OMTAS, o čemu je Balkanska bezbednosna mreža već pisala.


Kako se navodi u saopštenju Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), vlasti u Prištini zatražile su kupovinu "246 projektila Džavelin FGM-148F, 24 lansirne jedinice LWCLU ( Light Weight Command Launch Unit), trenažere za osnovne veštine, trenažere za spoljnu upotrebu, simulatore projektila, stanice za instruktore, jedinice za hlađenje baterije"


Spisak dodatne opreme je dugačak, a u cenu od 75 miliona dolara uključena su i uputstva za upotrebu, kao i obuka nišandžija, tehničara i logističara.


Oružane snage Norveške testiraju Džaveline u pustinji (foto: dvidshub.net)

U saopštenju se dalje navodi da će prodaja podržati bezbednosne i spoljnopolitičke ciljeve Sjedinjenih Država u regionu, neće umanjiti odbrambenu moć SAD, da neće biti ugrožena ravnoteža snaga u regionu. Ovi zaključci su tipični za svaku prodaju naoružanja koje se odvija preko DSCA i deo su svakog saopštenja.


U tipičnom duhu se navodi i da "predložena prodaja dugoročno poboljšava odbrambene sposobnosti" zemlje kupca, ali za razliku od saopštenja o odobravanju prodaje Džavelina drugim zemljama gde stoji da će služiti "unapređenju odgovora na sadašnje i buduće pretnje" u slučaju Kosova stoji "unapređenje kapaciteta odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta" a pretnje ne spominju.


Protivoklopni sistem FGM-148 Džavelin ima domet od 65 metara do 4 kilometra. Ima tandem kumulativnu bojevu glavu, koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila. Pogađa cilj napadom odozgo, gde je oklop najtanji.


Obuka za koriščenje Džavelina u vojsci SAD (foto: dvidshub.net)

Obuka u američkoj vojsci za korišćenje ovog moćnog sistema traje dve nedelje za vojnike koji su već imali iskustvo upotrebe protivoklopnih sistema.


Prema podacima iz budžeta odbrane Kopnene vojske SAD, cena jedne lansirno komandne jedinice (LCU) iznosi oko 311.000 dolara, dok je cena jednog projektila 263.000 dolara. I to je cena za Vojsku SAD.


Vodeći se predlogom Stejt Departmenta, znači da će Priština potencijalno kupiti Džavelin gotovo po istoj ceni kao i Vojska SAD.( 246x263.000=64.698.000 USD, 24x311.000=7.464.000 USD, ukupno 72.162.000 plus obuka i rezervni delovi, izađe na 75 miliona dolara)


Takođe, količina projektila koju traže vlasti u Prištini, ozbiljno izlazi iz okvira dosadašnjih narudžbina. S obzirom na veličinu Kosovskih snaga bezbednosti (KSB)

Hrvatska je početkom 2023. godine zvanično najavila u Planu nabavke za 2023. godinu kupovinu sistema Džavelin u ukupnoj vrednosti od 25 miliona evra.


Australija je u maju 2023. zatražila kupovinu 255 Džavelina, za 60 miliona dolara, ali bez veće količine opreme, s obzirom da već ima sistem u upotrebi godinama. Rumunija je u decembru 2023. zatražila kupovinu 263 projektila Džavevelin i 26 lansirnih jedinica, za 80 miliona dolara.


bottom of page