top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Priština sada ima protivoklopne rakete dometa 4 km

07/12/2023

Prikazivanje sistema OMTAS u KSB-u (foto: twitter.com/EkipHaberDjtl)

Na obeležavanju praznika u kasarni “Adem Jašari” u Prištini tzv. kosovske snage bezbednosti (KSB) prikazan je protivoklopni sistem OMTAS, turske proizvodnje. Formacija prištinskih vlasti time je dobila novu sposobnost, uništavanje svih vrsta tenkova i oklopnih vozila na daljini do 4 kilometra.

Tokom ceremonije koja je održana 27. novembra, kada vlasti u Prištini obeležavaju kao “dan snaga i dan vojske” predstavljeno je više tipova naoružanja i vojne opreme, a među njima i turski protivoklopni sistem.

Sistem OMTAS ima domet od 0,2 do 4 kilometra i opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila, navodi se na sajtu proizvođača, turske kompanije “Roketsan”.

Poput američkog sistema “Džavelin”, turski OMTAS može da pogodi cilj udarom odozgo ili spreda. Ima dva modela gađanja - “ispali i zaboravi” gde posle lansiranja raketa leti do cilja bez navođenja operatera, i “ispali i ispravi” kada operater može da promeni cilj koji gađa.

Raketa se navodi na cilj na osnovu infracrvenog zračenja, odnosno toplote koju emituju motori tenkova i vozila. Lansiranje može da se obavi i iz zaklona, a raketa se kontroliše putem radio linka.

Protivoklopni sistem OMTAS KSB-a (foto: twitter.com/SolarMare)

Proizvođač nigde ne navodi koja je brzina projektila. Činjenica da se do cilja navodi putem radio linka, ostavlja bar teoretsku mogućnost da se raketa “zbuni” elektronskim dejstvima ili infracrvenim mamcima.

Težina sistema sa tronošcem, upravljačkom stanicom i raketom u lansirnoj cevi iznodi 36 kilograma.

Vlasti u Prištini su i prvi vidljivi korisnik protivoklopnog sistema OMTAS van Turske. Oružane snage Turske koriste OMTAS u dve varijante, mobilnu varijantu sa tronošcem i verziju koja se lansira sa oklopnog vozila. Jedan od čelnika kompanije Roketsan je još u martu 2022. izjavio da je sistem OMTAS kupilo više korisnika u Evropi i Africi.

Prvi put je javno prikazan u maju 2023. tokom multinacionalne vežbe “Branilac Evrope 2023” koju je na više lokacija širom Starog kontinenta organizovala Vojska SAD. Amerikanci su pred sam kraj izbacili Kosovske bezbednosne snage sa te vežbe, zbog zauzimanja zgrada srpskih opština na Severu Kosova.


bottom of page