top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Rat i evropska odbrambena industrija: Rajnmetal beleži rast prihoda

20/02/2024

Rajnmetal na sajmu naoružanja i vojne opreme (foto: twitter.com/RheinmetallAG)

Nemački Rajnmetal jedan od glavnih snabdevača oružja i municije za Ukrajinu i u poslednje dve godine beleži rast prihoda i profita. Najveći deo prihoda i zarade od oko 65% ostvaren je od plasmana oružja u Nemačkoj i ostalim delovima sveta, dok su prodaje za potrebe ukrajinske vojske bile do 35%.


Tokom 2023. ova kompanija je isporučila Ukrajini 40.000 granata kalibra 35 milimetara za protivavionski top Gepard ZSU, desetine hiljada granata za haubice kalibra 155 mm, pripremila za upotrebu više od 100 borbenih vozila pešadije Marder, sistem PVO Oerlikon Skajneks, više od hiljadu kamiona MAN, 10 mobilnih izviđačkih sistema Surveil SPIRE i jednu poljsku bolnicu.


Tokom 2024. godine snabdevanje će se nastaviti i proširiti (sa isporukama tenkova Leopard 1A5 i Leopard 2A4), a posebno će biti povećana isporuka municije. Kako je ranije saopšteno Rajnmetal je kupio kompanije Automekanika Mediaš u Rumuniji i Ekspal Sistems u Španiji.


Najznačajniji partner Rajnmetala u regionu je Mađarska. U industrijskoj zoni Zalaegeršeg proizvode se borbena vozila pešadije nove generacije Links i razvija se tenk KF-51 Panter. U mestu Varpalota Rajnmetal je napravio fabriku municije, a već u januaru 2024. proširila se proizvodnja granata kalibra 155, 120 i 30 mm. Na istom mestu pravi se fabrika eksploziva.


Prototip tenka KF-51 Panter u Mađarskoj (foto: honvedelem.hu)

Kompanija dobro zarađuje i od popravki oštećenih borbenih sistema koji dolaze sa ratišta. U 2023. Rajnmetal je otvorio Centar za održavanje i logistiku u rumunskom gradu Satu Mare, a sličan posao organizovan je na osnovu uslužne kompanije u Litvaniji.


Kao rezultat svega navedenog, poslovni prihodi Rajnmetal povećani u 2022. godini za 13 odsto i iznosili su 6,4 milijarde evra, a u 2023. projektovani prihod procenjuje se na 7,4 do 7,6 milijardi evra. Neto Zarada u 2022. bila je 754 miliona evra i to je rast od 27 odsto, što znači da je Rajnmetal u 2022. povećao efikasnost poslovanja.

Prema zvaničnim podacima, u 2022. godini najveći rast prodaje od 20 odsto, zabeležen je u poslovnoj jedinici “sistemi vozila”. Kada se pogleda geografija prodaje najviše ide u “ostalo u Evropi” ili 35,6 prodaje, zatim Nemačka sa 29,5 odsto, Azija i Bliski Istok 16,3, Severna, Centralna i Južna Amerika sa 9 i ostatak sveta 9,5 odsto.

Pogon Rajnmetala u industrijskoj zoni Zala u Mađarskoj (foto: honvedelem.hu)

Tu dolazimo do strukture vlasništva i odgovora na pitanje “ko zarađuje od prodaje oružja”. Struktura je javna i kaže da 40 odsto vlasništva pripada investitorima iz Severne Amerike, 22 odsto investitorima iz Evrope, 7 odsto investitorima iz ostatka sveta, 21 odsto je u privatnom vlasništvu, a ostatak čine mali akcionari.


Zanimljivija je struktura “glasačkih prava” koja je prilagođena vlasničkoj strukturi. Najviše glasačkih prava 5,55 odsto ima investiciona firma Blek Rok iz Njujorka, SAD; Velington Menadžment Grup iz Bostona SAD ima 4,99 odsto; Kapital Grup, Los Anđeles, SAD, takođe 4,99; FMR, Delaver, SAD 4,99; čuveni Goldman Saks 4,35 odsto; švajcarski UBS Grup 3,83 odsto.


Većina ovih firmi ima veliki udeo “glasačkih prava” u najvećim kompanijama odbrambene industrije na svetu kao što su Lokid Martin, Nortrop Gruman, Rajteon, Boing, Dženeral Dajnamiks i BAE Sistems.

bottom of page