top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Remont i modifikacija Bredlija u Slavonskom Brodu

29/07/2023

Borbena vozila pešadije Bredli na vežbi u Nemačkoj (foto: dvidshub.net)

Pokreće se rad na remontu i modifikacijama borbenih vozila pešadije M2A2 Bredli za Hrvatsku vojsku u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu uz podršku američke vojne industrije. Rok za izvršenje posla je 31. decembar 2026. godine.


Američka vojska ugovor za radove na hrvatskim vozilima na obnovi resursa i nekim modifikacijama dodelila je BAE Land Sistem iz Jorka u Pensilvaniji, ali radiće se u Hrvatskoj.


U izveštaju Pentagona o ugovorima koji su potpisani 27. jula navodi se da je vrednost posla 89 miliona dolara. Nosilac posla sa strane države je administrativni organ Komanda za ugovaranje KoV SAD koja se nalazi u Arsenalu Detroit (Army Contracting Command).


Predviđeno je da Hrvatska vojska uvede u naoružanje 62 borbena vozila pešadije Bredli od 89 komada koja su Amerikanci donirali. Razliku čine 5 komada koja će se koristiti namenski za obuku posada i 22 vozila predviđena za kanibalizaciju odnosno s anjih će se skidati delovi za održavanje tehnike koja je u jedinicama.

Bredli ispaljuje protivoklopnu raketu TOW (foto: dvidshub.net)

Hrvatska vojska imaće vozila varijante M2A2 ODS kakva su dobili Ukrajinci u ofanzivi pokrenutoj početkom juna. Pregovori između hrvatskog ministarstva odbrane i Pentagona pokrenuti su 2017, a konačno dogovor je postignut početkom prošle godine.


Sada se čeka na prijem prvih vozila na remont. prvobitno najavljeno je da će se to desiti pre završetka ove godine, ali za sada nema konačne potvrde kada stiže prvi Bredli.


Američki pristup u poslovima sa naoružanjem za prijateljske zemlje zasniva se na programu prodaje u inostranstvu (Foreign Military Sales, FMS) koji predviđa da pregovore sa ponuđačima iz SAD vode isključivo američke ustanove. Konkretnim aktivnostima prethodi preliminarno odobrenje izvoza koje daje Kongres.


Iz rane faze pregovora iz 2020. godine poznato je da će osim Bredlija (u to vreme predmet

posla bila su 76 komda) da se hrvatskoj dostavi naoružanje uključujući protivoklopne vođene rakete dometa 3.750 m TOW 2A i TOW 2B kakve pogađaju tenk sa gornje strane gde je zaštita slabija.

Transport borbenih vozila pešadije Bredli kroz Evropu (foto: dvidshub.net)

Deo paketa za Hrvatsku biće TOW-BB za uništavanje fortifikacija koje probijaju 200 mm armiranog betona. Svaki Bredli ima dva lansera za rakete pored osnovnog naoružanja – topa M242 kalibra 25 mm i mitraljeza M240C kalibra 7,62 mm. Posadu vozila su komandir, vozač i nišandžija i ukrcano odeljenje od šest ili sedam ljudi.


Unutar Bredlija predviđen je prostor za prenosne protivoklopne lansere Džavelin koji

su naručeni za Hrvatsku vojsku.


Američki i hrvatski tehničari radove na Bredlijima obaviće u halama Đure Đakovića, fabrike u kojoj su pre jugoslovenskog građanskog rata montirani tenkovi M-84. kasnije su za Hrvatsku vojsku modernizovani i remontovani.


Zatim u Slavonskom Brodu se sastavljaju borbena vozila točkaši AMV, prozivod finske

firme Patria. U međuvremenu Đuro Đaković je postao vlasništvo češke CE Industries koja je na sebe preuzela poslovena borbenim vozilima pešadije Bredli.


Prema planovima Hrvatske vojske Bredliji će zameniti borbena vozila pešadije M-80 koja su hrvatski ratni plen sa početka 1990-tih godina. Sada se u inventaru jedinica nalazi 96 komada su u sastavu Gardijske oklopno-mehananizovane brigade koja je razmeštena na istoku Hrvatske.


bottom of page