top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Rumunija bira borbena vozila pešadije za 3 milijarde evra: u opciji ponude iz Koreje i Evrope

04/05/2024

Južnokorejski Redbek i nemački Links na ispitivanju u Australiji (foto: twitter.com)

Rumunija planira da za vojsku nabavi 298 borbenih vozila pešadija i za to je pripremila višegodišnju budžet od oko 3 milijarde evra. Postoji više opcija i konkurencija je jaka - špansko-austrijski ASCOD (Dženeral Dejnamiks Lend Sistems), nemački Links (nemački Rajnmetal), švedski CV-90 (BAE Sistems) i južnokorejski Redbek.


Prvo se planira opremanje tri mehanizovane brigade sa 246 vozila u periodu do 2031. godine, a zatim još 52 posle 2031. za stratešku i operativnu rezervu. Time će značajno ojačati oklopno-mehanizovane jedinice jer sada samo jedna brigada koristi takve guseničare. To su domaći MLI-84 Žderul proizvedeni po sovjetskoj licenci koji su modernizovani topom Oerlikon 25 mm i protivoklopnim raketama Spajk.


Sva vozila koje se nude imaju slične taktičko-tehničke karakteristike, ali će važnu ulogu u odluci Bukurešta imati mogućnost da se jedan broj vozila ili pojedini delovi proizvode u Rumuniji, zatim politički odnosi i uslovi za obuku, održavanje i dugogodišnje stabilno snabdevanje rezervnim delovima.

Austrijsko-španski ASCOD (foto: gdels.com)

ASCOD je borbeno vozilo pešadije koje zajednički prave austrijski Štajer Dajmler Puh i španska podružnica američke firme Dženeral Dajnamiks. Glavno naoružanje je top kalibra 30 milimetara na kupoli izraelske kompanije Elbit, koja se inače proizvodi i u Rumuniji u kooperaciji sa domaćim UMB ( Uzina Mecanică Bucharest). Osim borbenog vozila pešadije, ASCOD može biti nosač minobacača, pontonskog mosta, protivoklopnih raketa, pa čak i manji tenk sa topom kalibra 120 milimetara.


Proizvođači ističu da je najveća prednost ASCOD-a to što je podeljen na dva dela. Donji deo ima visok nivo zaštine i snažan motor, a gornji deo može da se napravi po želji kupca. Takođe, kako bi se nametnuli Rumuniji proizvođači ukazuju na elektroniku koja može biti ista kao kod borbenog vozila točkaša Pirana 5 koji već godinama koristi rumunska vojska.


Do sada je proizvedno više od hiljadu ASCOD-a i najveći korisnici su Oružane snage Španije i Oružane snage Austrije.

Nemački Links (foto: rheinmetall.com)

Links ( Lynx) je još jedna od opcija za rumunske kopnene snage, posebno zbog činjenice da proizvođač, nemačka kompanija Rajnmetal, već sarađuje sa Rumunijom u proizvodnji baruta.

Borbeno vozilo pešadije Links teško je 38 tona u verziji KF31 i 50 tona u težem vozilu KF41. Ima tri stalna člana posade i iskrcno odeljenje pešadije od 6 vojnika. Links je takođe guseničar modularnog tipa, tako da se može napraviti više varijanti vozila, sa različitom opremom i više nivoa oklopne zaštite.


Naoružanje je smešten u kupolu LANCE i čine ga top kalibra 30 ili 35 milimetara, dometa 3 kilometra. Takođe, najčešće uz kupolu ide lanser protivoklopnih raketa i daljinski upravljivi mitraljez kalibra 7,62 mm. Oklop štiti posadu od dejstva protivtenkovskog naoružanja, municije srednjeg kalibra.


Verzija KF31 ima motor od 750, a KF41 0d 1.050 konjskih snaga. Motorom su se bavili rumunski mediji. Kako je navedeno, motor vozila Links stvara snažne i neprijatne vibracije u delu gde se nalazi iskrcno pešadijsko odeljenje. Pretpostavlja se da je to generalni problem Rajnmetala. Australija je na primer, prvo kupila borbena vozila pešadije točkaše Bokser od Rajnmetala, ali je kod guseničara odluka je pala na južnokorejski Redbek. 


Švedski CV90 (foto: baesystems.com)

CV90 je borbeno vozilo pešadije koje je najduže u upotrebi jer se proizvodi u Švedskoj još od 1984. godine. Koriste ga pored Švedske i oružane snage Danske, Finske, Norveške, Estonije i Holandije. Proizvodi ga švedska ispostava multinacionalne kompanije BAE Sistems.


Osnovno naoružanje mogu biti topovi manjeg kalibra 30, 35 ili 40 milimetara ili snažniji od 105 ili 120 milimetara. Postoje verzije kao što su nosač minobacača, protivavionski top sa radarom, inženjerijsko, komandno i sanitetsko vozilo. 


Posadu čine tri stalna člana i iskrcno odeljenje od 8 pešadinaca. Vozilo je teško 38 tona, a motor od 550 konskih snaga kreće se maksimalnom brzinom od 70 kilometara na čas.

Iskustva iz rata u Ukrajini, konkretno jedine formacije koja ga koristi, 21. mehanizovane brigade, kaže da je borbeno vozilo pešadije CV90 veoma upravljivo, posebno na mekom terenu i da je baš ono što je potrebno ukrajinskoj vojsci.


Južnokorejski Redbek (foto: twitter.com)

I na kraju, jedna od opcija za borbeno vozilo pešadije guseničara za rumunsku vojsku je južnokorejski Redbek (AS 21 Redback).Proizvođač, kompanija Hanva ( Hanwha) dovela je u posetu Južnoj Koreiji i svojim pogonima, grupu rumunskih novinara i stručnjaka.

Ovo borbeno vozilo pešadije teško je 43 tona kada ima čelične gusenice ili 40 u verziji sa gumenim gusenicama.


Ima tri stalna člana posade i iskrcno odeljenje pešadije od 8 vojnika. Posadu od dejstva protivoklopnih i drugih vođenih projektila štiti aktivni sistem Čelična pesnica ( Iron Fist) izraelske proizvodnje. Sistem se dobro pokazao, kako na opitovanju u izraelskoj i Vojsci SAD, tako i na terenu u borbenim dejstvima. 


Opcije naoružanja su višestruke. Za Rumuniju je dobro to što Redbek može da prihvati kupolu koja se već proizvodi u domaćim fabrikama po licenci izraelske firme Elbit. Kupola nosi top kalibra 30 milimetara, spregnuti mitraljez MAG58 kalibra 7,62 i protivoklopne rakete Spajk 2 LR ( Long Range -veliki domet) ili američki Džavelin.


Motor od 1000 konjskih snaga omogućava maksimalnu brzinu od 65 kilometara na čas i autonomija kretanja sa punim rezervovarom goriva je 520 kilometara.


Ekonomski aspekt nabavke borbenog vozila pešadije je takav da ide na ruku južnokorejskom vozilu. Na primer, Rumunija će postati logistički centar za održavanje samohodnih haubica K9 južnokorejske proizvodnje i za te potrebe kompanije Hanva koja pravi i Redbek, zaposliće se 100 do 200 domaćih radnika.


Međutim, posao proizvodnje 246 vozila do kraja 2031, a kasnije i još 52 dovoljno je privlačan za svaku kompaniju da napravi fabriku i sve dodatno sadržaje u poslu koji vredi oko 3 milijarde dolara.


Konačnu odluku doneće vlada u Bukureštu posle vojnotehničke, taktičke, političke i ekonomske analize nabavke borbenih vozila pešadije za Oružane snage Rumunije.

bottom of page