top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Rumunija dobija unapređeni PVO sistem “Patriot”

14/03/2020

Dolaskom "Patriota" Rumunija postaje drugi korisnik ovog sistema na Balkanu. Prvo je to učinila Grčka 1999. godine. (photo: Raytheon.com)

Tokom 2020. godina rumunska vojska dobiće tehnološki najnapredniju verziju američkog sistema za protivvazduhoplovu i protivraketnu odbranu “Patritot”. Bukurešt je najnoviji korisnik ovog sistema u Evropi i drugi na Balkanu nakon Grčke. Za njegovu nabavku izdvojeno je 3,9 milijarde dolara.


Za taj novac Rumunija će dobiti sedam jedinica "Patriota" sa 28 lansera, 56 raketa GEM-T sa povećanom sposobnošću za obaranja balističkih raketa i 128 raketa PAC-3.


Projekat tehnološki najnaprednijeg “Patriota” uključuje modernizaciju više sklopova sistema i testiranje na poligonu i realnim borbenim uslovima u Saudijskoj Arabiji.


Projekat pod nazivom PDB 8.1 (Patriot Post Deployment Build 8.1) vredan 314 miliona dolara vodiće proizvođač “Patriota”, američka kompanija Rajteon, a zajednički ga finansira 17 zemalja aktivnih i budućih korisnika, među kojima je i naš sused Rumunija.


Sistem će biti unapređen kako bi mogao da se bori protiv narastajućih pretnji iz vazdušnog prostora, a ideja vodiljia biće iskustva sa terena u pogledu obuke, održavanja i korišćenja svih delova sistema u realnim borbenim situacijama.


Unapređena verzija “Patriota” imaće i unapređeni korisnički interfejs za borbenu posadu WMI (Warfighter Machine Interface) koji pruža trodimenzionalnu sliku bojnog polja.


Kao još jednu opciju, proizvođač navodi veću otpornost na sajber napade i manje troškove redovnog održavanja.


Kao deo projekta modernizacije Grčka planira da pošalje jedinicu “Patriota” sa ukupno 130 vojnika u Saudijsku Arabiju, kako bi zaštitila saudijska naftna postrojenja od napada Huta iz Jemena i na taj način proverila sistem u stvarnoj borbenoj situaciji.


Obe verzije raketa su korišćene u borbenim uslovima u invaziji na Irak 2003. godine i pokazale su visoku preciznost (oborili su sve Sadamove rakete i dva američka aviona).

Comentários


bottom of page