top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Rumunija dobila dodatne F-16 od Norveške

30/11/2023

Rumunija je kupila ukupno 32 borbena aviona F-16 od Norveške (foto: mapn.ro)

U Rumuniju su počeli da stižu dodatni borbeni avioni F-16 naručeni od Norveške. Sada su došle prve tri od ukupno 32 letelice kupljene za 388 miliona evra. Rumunija već ima sedamnaest F-16, a uz dodatne vazduhoplove broj eskadrila porašće sa jedne na tri.


Letelice iz Norveške sletele su u 86. vazduhoplovnu bazu Fetešti u prisustvu rumunskih, norveških i američkih zvaničnika. Dodatna kupovina aviona usledila je nakon ruske invazije na Ukrajinu, a u okviru planova za jačanje odbrane vazdušnog prostora i istočnog krila NATO.


Dolazak aviona iz Norveške dešava se samo par sedmica nakon otvaranja međunarodnog centra za letačku obuku na F-16 u istoj bazi u Rumuniji i gde će se obučavati domaći i ukrajinski piloti. Obuku u centru će voditi američka firma Lokid Martin koja proizvodi ove letelice.

Ceremonija prijema F-16 iz Norveške u Borčei (foto: mapn.ro)

Nabavka aviona od Osla sastavi je deo programa pod nazivom "Višenamenski borbeni avion za ratno vazduhoplovstvo" u okviru koga Norveška isporučuje avione, dok će logističku podršku, opremu i usluge pružiti SAD.


Lovci iz Norveške stižu u verziji MLU blok 10/15 i biće modernizovani opremom čiju je kupovinu Pentagon odobrio ovog leta, uključujući uređaje za kriptovanu komunikaciju, identifikaciju letelica i noćno letenje.


Avioni stižu u operativnom stanju i uz obezbeđenu podršku leteće u rumunskoj vojsci najmanje narednih deset godina, nakon čega Bukurešt planira prelazak na borbene avione 5. generacije.

Prva rumunska eskadrila F-16 nosi naziv "Warhawks" (foto: mapn.ro)

Rumunija trenutno ima 17 F-16 koji čine 53. lovačku eskadrilu "Warhawks" u Borčei. Oni su kupljeni od Portugalije za oko milijardu evra. Te letelice takođe su bile MLU blok 10/15 i naknadno su modernizovane. Zajedno sa dodatnim letelicima iz Norveške, Rumunija će dobiti tri operativne eskadrile aviona F-16 modernizovane na isti standard.


Bukurešt se u modernizaciji vazduhoplovstva i PVO oslanja na američke tehnologije. PVO je osavremenjena kupovinom sistema Patriot koji je ovog meseca prvi put bio isproban u vežbi sa bojevim gađanjem na Crnom moru, a lovačke jedinice avionima F-16.


Comments


bottom of page